Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 73

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 73

25. Şekildeki r yarıçaplı sabit makara etrafına sarılı ipin ucuna bağlanan m ve 2m kütleli cisimler serbest bırakıldığında makaraya etki eden tork, makaranın açısal ivmesi, açısal hızı ve açısal momentumu nasıl değişir? Nedenleri ile açıklayınız? (İpin kalınlığını ve sürtünmeleri ihmal ediniz.)

  • Cevap: Tork ve açısal ivme değişmez. Açısal hız ve açısal momentum artar.

26. 1758 yılında Edmond Halley (Edmınd Hali) tarafından keşfedilen gök taşına Halley Kuyruklu Yıldızı ismi verilmiştir. Toz ve buzdan oluşan Halley Kuyruklu Yıldızı, 76 yılda bir dünyadan gözlemlenebilmek- tedir. Görselde Halley Kuruklu Yıldızı’nın, Güneş’in etrafındaki yaklaşık yörüngesi gösterilmektedir.

a) Halley Kuruklu Yıldızı’nın hareketi sırasında açısal momentumu, çizgisel hızı, açısal hızı ve açısal ivmesindeki değişimi nedenleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Halley Kuyruklu Yıldızı’na dışarıdan bir tork uygulanmadığından kuyruklu yıldızın açısal momentumu korunur. Güneş’e yaklaştıkça Halley Kuyruklu Yıldızı’nın çizgisel hızı artar. Açısal momentum korunduğundan açısal ivme sıfırdır. Açısal ivme sıfır olduğundan açısal hız sabittir.

b) Halley Kuyruklu Yıldızı’nın kuyruk kısmının Güneş’e yaklaştıkça uzamasını ve kuyruk yönünün her zaman Güneş’in aksi istikametinde olmasını nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Güneş’e yaklaştıkça artan çekim kuvveti ve radyasyon sayesinde Halley’in kuyruk kısmı uzar. Güneş rüzgarlarının etkisiyle ve açısal momentumun korunumundan dolayı Halley Kuyruklu Yıldızı’nın kuyruk yönü her zaman Güneş’in aksi istikametindedir.

27. Karekoddan yararlanarak simülasyona ulaşınız. Simülasyonda iki tane kütle, kütleler arası uzaklığı ölçen bir cetvel, kuvvetlerin yönü ve büyüklüğünü gösteren değişkenler yer almaktadır. Simülasyonda kütle ve uzaklık için sabit değerler belirleyiniz. Bir sonraki adımda aşağıda verilen gözleme dayalı soruları cevaplayınız.

a) Kütlelerden birinin değeri artırıldığında veya azaltıldığında kütle çekim kuvveti nasıl değişti?

  • Cevap: Kütle arttıkça çekim kuvveti de artar.

b) Kütleler arası uzaklık artırıldığında veya azaltıldığında kütle çekim kuvveti nasıl değişti?

  • Cevap: Uzaklık arttıkça çekim kuvveti azalır.

c) Yukarıda yapmış olduğunuz denemeler ışığında kuvvetlerin yönünü göz önüne alarak kütle çekim kuvvetini açıklayınız ve matematiksel bir model ile ifade ediniz.

  • Cevap: F = Gxm1×m1×m2 / r2

ç) Simülasyonda kütle değerlerinden birini minimum, ötekini maksimum yapınız. Kütlesi küçük olan cisim diğer cismi daha küçük bir kuvvetle mi çekti? Bu durumu, her kütlenin bir çekim alanı olduğu ilkesinden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Her kütlenin çekim alanı vardır fakat büyük kütlenin çekim kuvveti daha dominanttır.

28. Aşağıda yer çekimi ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir.
► Dünya yüzeyi üzerinde Ekvator’dan kutuplara gidildikçe yer çekimi ivmesinin arttığı gözlemlenmiştir. Bu artışın düzgün bir şekilde olmadığı bilinmektedir.
► Boyutları aynı fakat yoğunlukları farklı iki gezegenin yüzeyindeki yer çekimi ivmesinin farklı olduğu gözlemlenmiştir.
Bu bilgilere dayanarak yer çekimi ivmesini, Dünya’nın yarıçapı ve kütlesi cinsinden ifade ediniz.

  • Cevap: Yer çekimi ivmesi, Dünya’nın kütlesi ile doğru, yarıçapı (karesi) ile ters orantılı değişir.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 73 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!