Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı

12. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 50

“12. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 50” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 50

ATOM ÇEKİRDEĞİNİN PARÇALANMASI

Yönerge: Metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

X-ışmları 1895 yılında Alman fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen (Vilhelm Konrad Rontgın) tarafından keşfedilmişti. 1897’de Fransız kimyacı Henri Bequerel (Henri Bekurel), floresans çalışmaları sırasında uranyum bileşiklerinin gözle görülmeyen ve fotoğraf filmine etki eden ışınlar yaydığını deneylerle gösterdi. Bu olay Bequerel’e uranyumdan yayılan bir çeşit ışınımın (X-ışınları gibi) fotoğraf plakasına ulaşarak onu etkilediğini düşündürdü. Benzer deneyler Marie ve Pierre Curie (Meri ve Piyer Küri) tarafından polonyum ve radyum elementleri ile yapıldı. Bu araştırmalar; ağır kimyasal elementlerin kararlı olmadığını, sonuçta kendiliğinden bozunduğunu, bununla birlikte dışarıya ışınım (enerji) yaydığını ortaya koydu. Yapılan deneyler bu elementlerin gözle görülmeyen üç çeşit ışıma yaydıklarını göstermiştir. Bir atom çekirdeğinin parçalanması sonucu ortaya çıkan helyum çekirdeklerine (2 proton, 2 nötron) alfa parçacıkları denir. Alfa ışınları bu parçacıkların yayılmasından oluşur. Beta ışınları da alfa ışımaları gibi bir atom çekirdeğinin parçalanmasından oluşur. Bu parçalanmada çekirdekten 2 proton değil, bir elektron veya bir pozitron ayrılır. Gama ışınları, atomun sahip olduğu fazla enerjinin atomun çekirdeğinden ayrılmasıyla oluşur.

Kullanılan ışıma türleri ve radyoaktif elementler farklı olsa da tıp, sanayi, ziraat, elektronik gibi alanlarda radyoaktiviteden birçok farklı amaçla yararlanılır. Atom bombası ve nükleer reaktörlerde uranyum, tiroid kanserinin teşhis ve tedavisinde ise radyoaktif iyot kullanılır. Tıbbi cihazların ve gıdaların sterilize edilmesinde de gama ışınlarından yararlanılır. Uçak gövdesi veya doğalgaz borularının kaynak yapılan yerleri radyoaktivite yardımıyla kontrol edilir. Röntgen ve bilgisayarlı tomografi gibi tıbbi teşhis cihazlarında da X-ışınları kullanılır. Karbon-14 yöntemi de arkeolojik bulguların yaş tayininde kullanılan en yararlı yöntemlerden biridir.

1. Yukarıdaki metinden yola çıkarak radyoaktivite kavramını tanımlayınız.

  • Cevap: Radyoaktivite, kararsız hâldeki ağır kimyasal (radyoaktif) elementlerin kendiliğinden bozunarak ışıma (radyasyon) yaymasıdır.

2. Aşağıda radyoaktivite kavramına ait şema verilmiştir. Şemayı inceleyerek eksik kısımları uygun şekilde tamamlayınız.

  • Cevap: 

3. Radyoaktivite keşfinin önemini kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencilerin bu soruya verdiği cevaplar farklı olabilir. Muhtemel cevaplardan biri şöyledir: 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında radyoaktivite ve X-ışınlarıyla ilgili keşifler endüstri ve sağlık alanlarında birçok aletin geliştirilmesine olanak sağladı. Yavaş gelişen semptomlardan dolayı kimse ışınların zararlı olduğunu bilemedi. Günümüzde radyoaktivite hemen hemen bütün bilimsel ve teknik alanlarda kullanılır. Bu nedenle geniş bir uygulama sahasına sahiptir. Kimyada, biyolojide, tıpta, metalürjide geniş bir kullanım alanına sahip olan radyoaktiveden atom bombası yapmak yoluyla yıkıcı bir etki de elde edilebilir.

12. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 50 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!