Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Mevsim Yayıncılık

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Mevsim Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 42 Cevapları Mevsim Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Mevsim Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42

I. Dünya Savaşı öncesinde İtilaf Devletlerinin kendi aralarında imzalamış oldukları gizli antlaşmalar ile ilgili bir araştırma ödevi hazırlayınız. Bu antlaşmalarda Osmanlı Devleti’nden koparılmak istenilen topraklar ile Mondros Ateşkes Antlaşması sonunda işgal edilen yerler arasında nasıl bir benzerlik vardır? Yorumlayınız.

  • Cevap:

İstanbul Anlaşması (18 Mart 1915)

İngiltere, Fransa ve Rusya arasında imzalandı.
Antlaşmaya göre Boğazlar, Müttefikler için serbest liman olacak, buna karşılık Rusya, Türkiye’nin Asya topraklarında İngiltere ve Fransa’nın özel hakları bulunduğunu kabul edecekti.
Ayrıca yine bu antlaşmaya göre Müslümanlarca kutsal kabul edilen yerler Türkiye’den ayrılacak ve Arabistan’la birlikte Arapların yönetimine bırakılacaktı.

Londra Anlaşması (26 Nisan 1915)

Londra Antlaşması, İtalya’nın Müttefikler yanında savaşa girme kararı nedeniyle İstanbul Anlaşmasının yeniden ele alınmasını gereği üzerine imzalandı.
İngiltere, Fransa, Rusya ve İtalya arasında imzalanan bu anlaşmayla, 1912’den beri fiilen İtalyan işgalinde bulunan on iki adanın egemenliği ve Libya’nın yönetimi İtalya’ya bırakıldı.
Ayrıca İtalya’nın Akdeniz’de çıkarları bulunduğu kabul edilerek, Antalya bölgesinden kendisine pay verileceği hüküm altına alındı.

Sykes-Picot Anlaşması (16 Mayıs 1916)

Bu antlaşma, İngiltere ve Fransa görüşmecilerinin adıyla anılmıştır.
İngiltere ve Fransa arasında imzalanmış olup antlaşmanın temel konusu, Osmanlı devletinin Orta Doğu’daki topraklarının paylaşılmasıdır.
Antlaşma 26 Nisan tarihinde Rusya’ya da kabul ettirilmiş, ancak İtalyanlar ve Araplardan gizli tutulmuştur.

Bu antlaşmaya göre;

Erzurum, Trabzon, Van, Bitlis, Muş, Siirt Rusya’ya bırakılacak,
Fransa, Suriye’nin kıyı bölgesini ve Kilikya olarak bilinen yöredeki Adana vilayetini, Antep-Mardin, Aladağ-Kayseri ve Eğin-Harput bölgesini,
İngiltere ise Bağdat’la birlikte Güney Irak ve Filistin’ deki Hayfa ve Akra limanlarını alacaktı.
Ayrıca İngiltere ve Fransa’nın egemenliğinde kalacak olan bölgeler arasında bir Arap Devletleri Konfederasyonu ya da tek bağımsız Arap Devleti kurulacaktı. Ancak, bu devlet, İngiltere ve Fransa arasında denetim alanlarına ayrılacaktı. Buna göre Suriye hinterlandı ve Musul vilayeti Fransa’nın, Filistin ve İran sınırı arasındaki bölge ise lngiltere’nin etki alanı altında olacaktı.
İskenderun serbest liman olacaktı;
Filistin uluslararası bir yönetime bırakılacaktı.

12. Sınıf Mevsim Yayıncılık T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 42 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!