Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 103

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 103 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 103

İki atom arasında oluşan çoklu bağların bir diğeri ise üçlü bağlardır. Üçlü bağın biri sigma, diğer ikisi ise pi bağıdır. İki atom arasında oluşan üçlü bağı, C2H2 (asetilen) molekülünü inceleyerek açıklamaya çalışalım.

C2H2 molekülünün yapı formülü aşağıdaki gibidir.

C2H2 molekülünün doğrusal olan bu yapısı C atomunun sp hibritleşmesi yapması ile açıklanabilir. Bu hibritleşmeyi enerji katmanı-orbital diyagramı ile aşağıdaki gibi gösterebiliriz.

Çoklu bağların sadece biri sigma (v) bağı, diğer bağlar ise pi (n) bağıdır. İkili bağda bir tane pi (n) bağı, üçlü bağda ise iki tane pi (n) bağı bulunur.

C2H2 molekülünde C atomunun sp hibrit orbitallerinden biri H atomunun s orbitali ile uç uca örtüşerek C-H tekli bağını yani sigma bağını oluşturur. İki C atomu arasında ise sp hibrit orbitalleri- nin uç uca örtüşmesi sonucu bir tane sigma bağı, hibritleşmeye katılmayan 2 tane p orbitalinin yan yana örtüşmesi sonucu da 2 tane pi bağı oluşur (Şekil 2.10).

2.5.3. Değerlik Katmanı Elektron Çifti İtmesi (VSEPR) Kuramı ve Molekül Geometrileri

Moleküllerin Lewis formüllerini yazarak moleküllerdeki bağ yapan elektronları ve ortaklanmamış elektronların yaklaşık yerlerini belirleyebildiğimizi öğrendik. Lewis formülleri iki boyutlu yapılar olduğu için atomların uzaydaki konumlarını belirlemede yetersiz kalmaktadır. Örneğin H2O molekülünün Lewis formülü,

VSEPR kuramı 1957 yılında Ro- nald Gillespie (Ranılt Gillespi) ve Ronald Nyholm (Ranılt Niholm) tarafından geliştirilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 103 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!