Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 18

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 18

Bir indirgenme-yükseltgenme tepkimesinde atom türünün, atom sayısının ve toplam kütlenin yanında, alınıp verilen elektron sayısı ve toplam yük de korunmalıdır. Yani bir reaksiyonda bir kimyasal tür yükseltgenirken reaksiyondaki aynı ya da başka bir kimyasal tür indirgenmelidir. Elektron alışverişinin gerçekleştiği kimyasal tepkimeler indirgenme-yükseltgenme tepkimeleri olarak tanımlanır. Bu tepkimelere redoks tepkimeleri adı da verilir.

Yükseltgenme-indirgenme tepkimeleri için kullanılan “redoks” kelimesi “redüksiyon (indirgenme)” ve “oksidasyon (yükseltgenme)” kelimelerinden türetilmiştir.

İndirgenme ve yükseltgenme tepkimelerinde her atomun yükseltgenme basamağı, o atomun simgesinin üzerine yazılmalıdır.

Oksijen gazı (O2) oksitleyici yani yükseltgen bir maddedir. Bu özelliğinden dolayı kimya laboratuvarlarında yaygın olarak kullanılır. Örneğin kömürün yanma tepkimesi bir indirgenme-yükseltgenme tepkimesidir (Görsel 1.3). Kömürün yanma tepkimesinin denklemi aşağıda verilmiştir.

Bu tepkimede karbon (C) atomunun yükseltgenme basamağı 0’dan 4+’ya arttığı için karbon yükseltgenmiştir. Oksijen (O) atomunun ise yükseltgenme basamağı 0’dan 2-’ye düştüğü için oksijen indirgenmiştir. Oksijen atomu kendisi indirgenirken karbon atomunun yükseltgenmesine neden olduğu için aynı zamanda yükseltgen maddedir. Karbon ise indirgen maddedir.

Yanma tepkimelerinde daima oksijen kullanılır. Bu nedenle tüm yanma tepkimeleri, aynı zamanda indirgenme-yükseltgen- me tepkimesidir.

Kimyasal enerji ile elektrik enerjisi arasındaki ilişkiyi inceleyen kim- I yanın alt disiplinine “elektrokimya” denir.

Redoks tepkimelerinde yer alan maddeler, sadece yükseltgen ya da sadece indirgen madde olarak mı sınıflandırılabilir? Bir madde hem yükseltgen hem indirgen özellik gösterebilir mi?

Redoks tepkimelerinde kullanılan bazı maddeler, sadece yükseltgen ya da sadece indirgen madde olabilir. Ancak birçok madde yer aldığı tepkimeye göre hem yükseltgen hem de indirgen olabilmektedir.

Bir element, bileşiğinde mümkün olan en yüksek yükseltgen- me basamağında bulunuyorsa bu elementin daha fazla yükselt- genmesi mümkün değildir. Aynı zamanda bir element mümkün olan en düşük yükseltgenme basamağında bulunduğunda da bu elementin daha fazla indirgenmesi mümkün değildir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 18 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!