Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 183

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 183 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 183

4.1.1.1. Kömür Oluşumu

Kömür, (Görsel 4.2) yanabilen bir tür organik kayadır. Kömür asıl bileşeni olan karbonun yanında hidrojen, oksijen, kükürt ve azot elementlerini de içerir. Kömürün yapısında kil ve kum gibi anorganik maddeler de bulunabilir.

Kömür; kaya tabakalarının arasında milyonlarca yıl ısı, basınç ve mikrobiyolojik etkilerin sonucunda meydana gelmiştir. Toprağın derin kısımlarında kilometrelerce genişlikte ve düz tabakalar hâlinde bulunur.

Milyonlarca yıl süren kömür oluşumunun nasıl gerçekleştiğini hiç düşündünüz mü?

Kömür; milyonlarca yıl önce rutubetli ve sıcak iklimlerde, bataklık ortamlarda yetişen eski ağaç ve bitkilerin kalıntısıdır.

Bataklıklarda yetişen çalılık, eğrelti otları ve dev yapılı bitkiler zamanla ölmüş ve buralara gömülmüştür. Bu dev yapılı bitkiler (Görsel 4.3) uygun şartların sağlandığı durumlarda bozunarak bataklık suyu ile bir jel hâline gelmiştir. Burada bahsedilen uygun koşullar; nemli ve sıcak iklim, bataklık suyunun pH’sinin 4-5 civarında bulunması, bataklığın zamanla aşağı doğru çökelmesi, çamur ve kumla kaplanmasıdır. Oluşan bu yapı bazı kimyasal reaksiyonlar sonucunda hem fiziksel hem de kimyasal değişimlerle sertleşip kömür hâline gelmiştir.

Bitkiler uygun bataklık ortamında birikir, çökelir ve sonunda jeolojik oluşumlarla birlikte yer altına gömülür. Yerin altında oluşan bu organik kütleler, gömülmenin etkisi ile oluşan basınç şartlarından ve ortamın sıcaklığından etkilenir. (Şekil 4.1) Bu

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 183 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!