Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 22

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 22

Redoks tepkimelerinin denkleştirilmesi diğer tepkimelerden farklı mıdır? Redoks tepkimelerinde kullanılan yaygın yükseltgen ve indirgen maddeler nelerdir? Redoks tepkimeleri nasıl denkleştirilir?

Redoks tepkimelerinde elektronlar alınıp verildiği için bu tepkimeler diğer tepkimelerden daha karmaşıktır. Redoks tepkimelerinde diğer tepkimelerden farklı olarak alınıp verilen elektron sayısı ve toplam yük dikkate alınmalıdır. Yani yükseltgenme basamağında verilen elektronların tamamı indirgenme basamağında alınmalıdır.

Redoks tepkimelerinde yaygın kullanılan yükseltgenlere örnek olarak oksijen gazı (O2), potasyum permanganat (KMnO4), sülfürik asit (H2SO4), hidrojen peroksit (H2O2) ve nitrik asit (HNO3); indirgenlere ise hidrojen gazı (H2) ve kükürtdioksit (SO2) verilebilir.

Redoks tepkimelerinin denkleştirilmesinde, alınan-verilen elektron sayılarının eşitlenmesine dayanan çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Biz bu yöntemlerden sadece yükseltgenme basamağı yöntemini kullanarak tepkimeleri denkleştireceğiz.

Yükseltgenme Basamağı Yöntemi

Bazı redoks tepkimeleri nötr ortamda gerçekleşirken bazıları asidik ya da bazik ortamlarda gerçekleşir. Burada kullandığımız nötr kelimesi ortamın asitlik ya da bazlık bakımından nötr olması anlamına gelmemektedir. Nötr ortamla kastedilmek istenen, “yüksüz ortam”dır. İyonların bulunmadığı redoks tepkimeleri nötr olarak tanımlanır.

Bu ünite kapsamında sadece nötr ortamda tepkime denkleştirilmesine yer verilecektir. Bu nedenle nötr ortamda gerçekleşen redoks tepkimelerinin denkleştirilmesini yükseltgenme basamağı yöntemi ile açıklayalım.

Nötr ortamda denkleştirme yapılırken aşağıda verilen basamaklar kullanılır:

1. Tepkimede yer alan her bir atomun yükseltgenme basamağı belirlenir.
2. Yükseltgenen ve indirgenen atomlar belirlenir.
3. Yükseltgenen atoma ait yükseltgenme olayı, verdiği elektron sayısı belirtilerek yazılır.

Sadece yükseltgenmenin ya da sadece indirgenmenin gerçekleştiği bir tepkime mümkün değildir. İndirgenme – yük- seltgenme tepkimelerinde mutlaka elektron verici ve elektron alıcı olarak görev yapan en az bir tür bulunmalıdır. İndirgenme – yükseltgenme tepkimelerinin denkleştirilmesi için kullanılan yarı reaksiyonlar tamamen teoriktir. Pratikte böyle bir şey
mümkün değildir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!