Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 38

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 38

Tablo 1.2’de çok kullanılan bazı indirgenme yarı tepkimeleri ile bu tepkimelerin standart indirgenme potansiyelleri verilmiştir. Tepkimelerin ters çevrilmesi ile yükseltgenme tepkimeleri elde edilir. Tepkimelerin ters çevrilmesi, Eo değerlerinin işaret değiştirmesi anlamına gelir. Buna göre bazı metallerin yükseltgenme tepkimeleri ve standart yükseltgenme potansiyelleri aşağıdaki gibidir.

Yukarıda görüldüğü gibi her metalin elektron verme eğilimi yani yükseltgenme potansiyeli farklıdır. Metaller, elektron verme yatkınlıklarına yani yükseltgenme potansiyellerinin azalışına göre sıralandığında aktiflik sırası elde edilir. Çok kullanılan bazı metallerin aktiflik sıralaması Tablo 1.3’te verilmiştir.

1.3.2. Standart İndirgenme Potansiyelleri ile Redoks Tepkimelerinin İstemliliğinin Tespiti

Elementlerin standart indirgenme potansiyellerinin bilinmesi ile tepkimelerin kendiliğinden gerçekleşip gerçekleşemeyeceğinin yorumu yapılabilir mi?

Bir redoks tepkimesinde indirgenen ve yükseltgenen türe ait indirgenme potansiyellerinin bilinmesi, tepkimenin kendiliğinden gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini yani istemli olup olmadığını belirlememizi sağlar. Pil tepkimelerinin redoks tepkimeleri olduğunu öğrenmiştik. Tıpkı pil tepkimelerinde olduğu gibi tüm redoks tepkimelerinde, hesaplanan hücre potansiyeli (E0ücre) değeri sıfırdan büyükse tepkime, belirtilen koşullarda ileri yönde istemlidir. Hücre potansiyeli değerinin sıfırdan küçük olması durumunda tepkimenin belirtilen koşullarda ters yönde istemli olduğu, sıfıra eşit olması durumunda ise belirtilen koşullarda dengede olduğu yorumu yapılır.

Aktif metaller, aktifliği kendisinden daha az olan metalleri bileşiklerinden ayırır. Bu nedenle aktifliği hidrojenden büyük metaller, hidrojenli asitlerle tepkimeye girdiğinde metal ile hidrojen yer değiştirir. Reaksiyon sonucu hidrojen gazı ve tuz oluşur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 38 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!