Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 79

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 79

I, F ve P gibi elementler de bulunabilir. (CH4, CH3NH2, CH3CI2 …) Sayıca çok fazla organik bileşik bulunmaktadır. Anorganik bileşikler ise çoğunlukla iyonik yapılıdır ve sayıca azdır. Asit, baz, tuz ve oksit sınıfı bileşikler anorganiktir. (HCl, NaOH, NaCl, CaO…)

Bileşiklerin fiziksel ya da kimyasal özelliklerinin bilinmesi, bileşiğin organik mi yoksa anorganik mi olduğu hakkında bilgi verebilir mi?

Organik bileşiklerin erime ve kaynama noktaları genellikle çok düşüktür. Anorganik bileşikler ise yüksek erime ve kaynama noktalarına sahiptir. Örneğin; organik bir bileşik olan metanın (CH4) erime noktası -182 °C iken anorganik bir bileşik olan sodyum klorürün (NaCI) erime noktası +801 °C’dir.

Organik bileşikler suda genellikle çözünmezken anorganik bileşikler çözünür.

Organik bileşikler yanıcıdır. Anorganik bileşiklerin ise çoğu yanıcı değildir.

Organik bileşiklerin genellikle kendilerine has renkleri ve kokuları vardır. Anorganik bileşikler ise genellikle kokusuzdur.

Organik bileşiklerin tepkimeleri yavaş gerçekleşir ve çoğunlukla mekanizmalıdır. Anorganik bileşiklerin tepkimeleri ise hızlı gerçekleşir ve çoğunlukla tek basamaklıdır.

2.1.1. Organik Bileşik Kavramının Tarihsel Gelişimi

19. yüzyıl başlarında bilim insanları canlılardan üretilen bileşiklerin karmaşık yapılı olduğunu düşünüyorlardı. Bu nedenle bileşiklerin üretilebilmesi için “yaşam gücü” gerektiğini ve yapay olarak üretilmesinin mümkün olmadığını savundular. Bu bileşikleri ilk defa 1807 yılında İsveçli kimyacı Johann Jakob Berzelius (Yohan Yakob Berzelyus, Görsel 2.3) “organik” olarak adlandırdı.

1828 yılında Berzelius’un öğrencisi Alman Kimyacı Friedrich Wöhler’in (Frederik Vöhler, Görsel 2.4) kazara üre sentezlemesi ile vitalizm olarak da adlandırılan yaşam gücü olmadan organik madde üretilemeyeceği görüşü çürütüldü. Üre, idrarda çok bulunan bir maddedir. Wöhler, üreyi anorganik bir madde olan amonyum siyanatı ısıtarak elde etmiştir. Wöhler’in üreyi sentezlemesi ile anorganik maddelerden organik maddelerin sentezlenebile- ceği ispatlandı. Organik kimya için dönüm noktası kabul edilen bu buluş sonrasında, organik maddelerin laboratuvarda sentez- lenme çalışmalarına hız verildi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 79 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!