Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 97

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 97

2.5. HİBRİTLEŞME VE MOLEKÜL GEOMETRİLERİ

Moleküllerin geometrilerinin yani şekillerinin belirlenmesi niçin önemlidir? Molekül şekli bilinen bir yapının başka hangi özellikleri bilinebilir?

Molekül şekillerinin bilinmesi ile moleküllerle ilgili çok çeşitli bilgilere ulaşılır. Molekülün şekli, molekülün fiziksel hâli ile ilgili bilgileri verir.

Lewis formülü ile moleküllerde atomların bağ yapan elektronlarını ve ortaklanmamış elektron çiftlerini göstermeyi öğrendik. Ancak bu gösterim iki boyutludur ve moleküllerin şekillerini belirlemede yeterli değildir. Bu bölümde Lewis formülünü başlangıç noktası olarak alıp moleküllerin üç boyutlu yapılarını anlamaya çalışacağız.

2.5.1. Hibritleşme

Kovalent bağ oluşumunu açıklamada değerlik – bağ yöntemi sıkça kullanılmaktadır. Bu yöntemde atomların yarı dolu orbitalleri birbiriyle örtüşerek kovalent bağı oluşturur. Bazen dolu bir orbital ile boş bir orbitalin örtüştüğü de gözlenebilir.

Değerlik – bağ yöntemi ile H2 molekülünün oluşumunu inceleyelim. H atomunun elektron dizilişi 1s1 şeklindedir. H atomu, bir tane yarı dolu s orbitali içerir. H2 molekülü oluşurken iki H atomunun yarı dolu s orbitalleri birbirine yaklaşarak birbirinin içine girmeye başlar. Atomların orbitallerinin birbirine yaklaşarak birbirinin içine girmesine orbital örtüşmesi adı verilir. H2 molekülünde H atomlarının s orbitalleri örtüşerek (Şekil 2.5) kovalent bağ oluşturur.

H2 molekülünde olduğu gibi orbitallerin uç uca örtüşmesi sonucu oluşan tekli bağ sigma (v) bağı olarak adlandırılır. İki atom arasında oluşan tekli kovalent bağların tamamı sigma bağıdır. Sigma bağları iki atom orbitallerinin ya da daha sonraki kısımda anlatılacak hibrit orbitallerinin bağ ekseni boyunca uç uca örtüş- meleri sonucu oluşur.

Sigma bağı pi bağına göre daha kuvvetlidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 97 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!