Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 116

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 116 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 116

1. Okuduğunuz metinde Vüs’at O. Bener; Siirt’te görevli olduğu yıllarda yaşadıklarını, bu sırada kardeşinden gelen bir mektupla -Kardeşi mektupla birlikte bisiklet üzerinde çektirdiği bir fotoğrafını da göndermiştir.- kendi çocukluğundaki bisiklet tutkusunu, geçim sıkıntısı nedeniyle bu tutkusuna kavuşamayışını hatırlar.

Bu bilgiyi, Gülten Dayıoğlu’nun “Öykü, kişinin içini dökme eylemidir.” ve Necati Tosuner’in “Benim için bir dert yanma işi olmuştur öykü.” şeklindeki açıklamaları ile karşılaştırarak açıklayınız.

  • Cevap: Her iki yazar da öyküyü tanımlarken türün, kişinin kendi iç dün- yasındakileri anlatma ihtiyacını karşıladığına vurgu yapmıştır. Vüsat O. Bener de söz konusu öyküsünde görev amacıyla gittiği Siirt’te yaşadıklarını anlatmış, oraya ait duygu ve düşüncelerini yansıtmıştır. Bunu yaparken kendi çocukluğuna ait anısına da yer vermiştir. Bir bakıma öykü; yazarın hatıralarını, hayallerini, tutkularını, herhangi bir konu ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdiği bir tür olarak karşımıza çıkmıştır.

2. Cumhuriyet Dönemi’nin önde gelen öykü yazarlarından biri olan Füruzan, öykülerinde yaşadığı dönemin tanıklığını yapmak çabasında olduğundan; Zeyyat Selimoğlu da öykülerinde insanların neler yaptıklarını, neler yapamadıklarını, onların umutlarını, umutsuzluklarını anlattığından bahsetmiştir.

Bu bilgiler ışığında sizce Vüs’at O. Bener, okuduğunuz bu öyküsünde yaşadığı dönemin tanıklığını yapmış mıdır ya da hayatta neler yaptıklarına, neler yapamadıklarına değinmiş midir? Gerekçelerinizle açıklayınız.

  • Cevap: Evet. Yazar, yaşadığı dönemin tanıklığını yapmıştır. Çünkü Siirt’te nasıl bir yaşam sürdüğünü anlatmış, bunu yaparken de bölgenin coğrafi özelliklerine ve insanların yaşayışına değinmiştir. Mesela kurak bir ikliminin olduğundan, havanın sıcaklığından bahsetmiş; evlerin genellikle toprak damlardan oluştuğunu belirtmiştir. Bölge insanı farklı dilde konuştuğu için iletişim sıkıntısı yaşadığından da bahsetmiştir.

3. Cumhuriyet Dönemi’nde kısa öyküler oldukça yaygınlık kazanmıştır. Okuduğunuz metin de bir kısa öykü örneğidir. Günümüz koşullarını da düşünecek olursanız sizce yazarları kısa öykü yazmaya iten sebepler neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Kısa öykülerin okunurluğunun çok kolay olmasının bunda etkili olduğunu düşünüyorum. Çünkü okur, bu tarzdaki öyküleri bir çırpıda okuyabilmekte ve hemen arkasından, ilgisini kaybetmeden yeni bir esere geçebilmektedir. Ayrıca içinde bulunulan çağın da bunda etkili olduğunu düşünmek mümkündür. Yaşadığımız çağ; şehirleşmenin arttığı, teknolojinin ilerlediği, insanların yaşam koşuşturması içinde kalıp zamanı yetiştiremediği bir çağdır. Bu açıdan bakıldığında minimalize bir yaşam arayışına giren insanların edebiyatın bazı türlerde de küçülmeye gitmesi gayet normal karşılanabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 116 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!