Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 13

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 13 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 13

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Edebiyat ve Felsefe İlişkisi

(…)
Romanları içeriklerine, konularına göre sınıflandırma, macera romanları, tarih romanları, aşk romanları vb. şeklinde devam ederken belki de örnekleri daha az olduğundan, ‘felsefi roman’ kategorisi üzerinde pek durulmuyor. Bir yaratının edebiyat eseri olarak nitelendirilebilmesi, yalnız konusuyla ve içeriğiyle değil, biçim özellikleriyle de ilişkilidir. Macera, tarih, aşk vb. konulara el atıp da ‘trivial’ olmanın dışına çıkmamış kitapları sanat anlamında edebiyattan sayamadığımız gibi felsefi bir konuya ilgi duymuş, ama felsefi edebiyattan sayamayacağımız ürünler de var.

(…)
Felsefe, doğası gereği soyut olanla uğraşır. Edebiyat ise soyutu somutlaştırma gibi bir işleve sahiptir. Başka deyişle edebiyat, bizim konumuzda felsefi roman, felsefi görüşleri ete kemiğe bürüyerek onlara adeta ‘can verir’, ruh katar. Bu anlamda diyebiliriz ki edebiyat, felsefenin sanat katına ‘yükseltilmiştir’. Düşüncenin, felsefenin ‘yükseltilmesi’ de olur mu denebilir, ya da edebiyat katında gerçekleşen somutlaştırma, olsa olsa bir düzey kaybıdır görüşü ortaya atılabilir. Ama bu, düşünce yanı olsa da trivial düzeyde kalan ürünler için söz konusudur. Sanatlaşan felsefe, ya da felsefi romanlar, felsefi düşüncelerle beslenmiş yaratıcılık (sanat) ürünleridir. Buna karşılık mesela 18. yüzyıl Fransız filozoflarından Jean Jacques Rousseau’nun Emile’ini de onun felsefe görüşünü, doğalcılığını kolay anlaşılır bir üslupla ortaya koyduğu halde sanatlı ‘roman’ niteliği taşıdığını düşünmediğim için felsefi roman örnekleri arasına alamıyorum. Felsefeyle uğraştığı, araştırma alanı felsefe olup da romancılığı deneyenlerin sanatçılığı sürdüremedikleri söylenebilir, aynı iyi romancı olduğu halde felsefede öğrenciliği aşamayanlar olduğu gibi.
Gürsel Aytaç, Felsefi Roman

Kelime Dağarcığı trivial: Önemsiz.

1. Okuduğunuz metinden yola çıkarak edebiyat ve felsefe ilişkisi hakkındaki düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Olası cevap: Edebiyat ve felsefe her anlamda birbirini besleyen disiplinlerdir. Her edebî metnin arka planında düşünce vardır. Yeni düşüncelerin doğabilmesi için de felsefe olmazsa olmazdır. Bu sebeple edebiyat ve felsefe bir bütünün ayrılmaz parçaları gibidir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 13 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!