Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 260

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 260 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 260

1. KADIN — Biz çocukken, bir köyde otururduk. Yaz-kış güneşle ısınırdık.
2. ERKEK — Aman ne güzel.
2. KADIN — Bu da yok tekste!
(…)

Nezihe Araz, Ballar Balını Buldum

Kelime Dağarcığı
farbala: Fırfır. frak: Resmî törenlerde giyilen uzun etekli, eteğinin arkası beline kadar yırtmaçlı, siyah erkek ceketi veya takımı. kondüit: Sahneye çıkma sırası gelen kişileri uyarmakla görevli kimse. rejisör: Yönetmen. suflör: Oyunculara, rollerinde unuttukları sözleri izleyicilere duyurmadan söyleyip hatırlatan erkek. tekst: Metin.

1. Nezihe Araz’ın Ballar Balını Buldum adlı oyununda yer alan şahısları yazınız. Yazdığınız şahısların adlandırması dikkatinizi çekti mi? Yazarın böyle bir adlandırma yoluna gitme sebebi sizce ne olabilir? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap:

Nezihe Araz’ın Ballar Balını Buldum adlı oyununda yer alan şahıslar 1. Erkek, 2. Erkek, 1. Kadın, 2. Kadın, Rejisör ve Suflör’dür. Olası Cevaplar: “Metindeki şahısların adlandırması dikkatimi çekti. Çünkü yazar oyunda yer alan şahıslara özel bir isim vermemiş. Bu tutumuyla yazar, izleyicilerin isimlere odaklanmak yerine karakterlerin söylediklerine odaklanmalarını sağlamak istemiş olabilir. Bu durum bana yazarın biçimden ziyade içeriğe önem veren bir tavır içinde olduğunu düşündürüyor” “Metindeki şahısların adlandırması dikkatimi çekmedi çünkü isimlerin önemli olmadığını, oyunda söyledikleri sözlerin önemli olduğunu düşünüyorum.”

2. Okuduğunuz metinde bir tiyatro oyununun provası anlatılmaktadır. Buna göre

a) “Oyun içinde oyun” olmasının sizce bu esere katkısı var mıdır? Niçin?

  • Cevap: Olası Cevaplar: “Oyun içinde oyun olmasının bence bu metne katkısı olmuştur. Bu durum kurguda inandırıcılığı arttırmakta ve oyunu daha da ilgi çekici hâle getirmektedir”, “Oyun içinde oyun olmasını ilk okuyuşta anlamlandırmak okuyucuyu zorlayabilir. Ancak metin karşısında zorlanan ve tiyatroyu seven bir okuyucu için bu tür eserler merak uyandırıcıdır”

b) Bir oyunun provasında oyuncuların metindeki karakterleri anlaması, yorumlaması ve bu doğrultuda canlandırmasının önemini açıklayınız.

  • Cevap: Bir oyunun provasında oyuncuların metindeki karakterleri anlaması, yorumlaması gerekir. Oyunculuk sanatında bir role hazırlanma ve yapılan hazırlığı sahneye taşıyabilme çok önemlidir. Oyuncu, en iyi şekilde sunumunu yapabilmenin yolunu buluncaya dek provalara devam etmelidir. Karakter analizi yaparken oyuncu kendine “Bu karakterin göze ilk çarpan gücü ve zayıflığı nelerdir? Karakterin oyunun başlarındaki psikolojik, fiziksel ve ahlaki durumu nedir ve bu durum oyunun sonuna kadar neden ve nasıl değişmiştir?” gibi bazı sorular sormalıdır. Ulaşacağı cevaplar, oynayacağı karakteri daha iyi anlamasına, yorumlamasına ve sahnelemesine yardımcı olacaktır.

c) Siz metindeki Suflör karakterinin yerinde olsaydınız repliğini unutan oyunculara karşı nasıl bir tutum sergilerdiniz? Nedenleriyle birlikte yazınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: “Metindeki Suflör adlı karakter ben olsaydım repliklerini unutan karakterlere çok sinirlenirdim.”, “Metindeki Suflör adlı karakter ben olsaydım görevimin repliğini unutanlara hatırlatmak olduğunu düşünerek sakinliğimi korurdum. Sonuçta ben görevimi yapıyorum.”

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 260 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!