Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 338

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 338 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 338

1. Okuduğunuz metinde şiirin özgürlüğüyle kasdedilen nedir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Somut dünyanın dışında ele avuca gelmeyen, uçucu, sırf kendinde anlamını bulan varlık alanları vardır. Şair, imgelerin özgür yapısı sayesinde her okuyucuya özel karşılığını bulacak şekilde bunları mısralara döker. Düşünce, şairin dışavurmak istediklerine set çeker, kalıplar koyar, baskı yapar. Çünkü akıl ve mantığın emrindedir. Akıl ve mantık ise hayali, soyut oluşumları ifade etmekte yetersiz kalır. Bu bakımdan düşünceden, akıl ve mantıktan uzak tutmak şiiri özgürleştirecek ve aslına döndürecektir.

2. Okuduğunuz metinde imge, şiiri özgürleştiren en önemli unsur olarak ele alınmıştır. Buna göre şiiri nasıl tarif edersiniz? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Görüntüler dünyasına ait olmayan ama yine de insana
    özgü olanın imgelerle ifadesi şiirdir. Şiirin tarif edilemez bir yapısı vardır. Orhan Veli’nin “Bir yer var, biliyorum; / Her şeyi söylemek mümkün: / Epeyce yaklaşmışım, duyuyorum; / Anlatamıyorum.” mısralarındaki çaresizliği gibidir. Şiir, kelimelere dökülse de aslında yazılamayanlardır.

3. kapıların olurdu korkudan çok denizlere açılan
o denize açılan ellerin nerde şimdi
İsmet Özel’in Bakır Tenli Yapraklar şiirinden alınan bu mısralar, kendi şiir söylemine uygun mudur? Düşüncelerinizi yazınız. 

  • Cevap: Olası Cevap: Metin, şair İsmet Özel’in şiiri nasıl ortaya çıkardığına dair bize ipuçları veriyor. Şiir, imgelerin ustaca kullanılmasıyla oluşur, diyor. Şiirinde de imgelere başvuruyor. Neden? Kendinde var olan uçucu şeyleri sanki imge balonuna üfleyerek görünür hâle getirmeye çalışıyor çünkü. Okuruna teslim ediyor, artık bu mısralar okurundur, onun dünyasındaki karşılığıyla anlamlanır. İşte imge bunu sağlayan şiirin en temel unsurudur. Şiirdeki deniz, kapılar, korku, denize açılan eller birer imgedir. Bu imgeleri okuyan kendi kalbinde çözer ve anlamlandırır. İsmet Özel’in anlatmak istediği ve şiirinde de yaptığı tam anlamıyla bu.

4. İsmet Özel; imgenin sağladığı özgür ortamın, şiiri havada asılı kalacağı bir yere götüreceğini söylüyor. Bu durum şiire yakışan bir açıklama mıdır? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Havada asılı kalacağı bir yer ifadesi şiire yakışan bir ifade. İnsanoğlunun varoluşundaki sırlara da yakışıyor. Şiir zaten buradan doğduğu için mekânsız, zamansız bir boyut oluşturuyor kendine. Olası başka bir cevap şu şekilde olabilir: Yazar, metinde öznel yargılarını yansıtmıştır. Şiirin sanatçının anlayışına bağlı olarak bireysel ya da toplumsal hangi konu olursa olsun bunu imgelere yaslanmadan da verebileceği ve verdiği söylenebilir. Edebiyatımızdaki farklı şiir tarzlarında bunun örneklerini görmek mümkündür.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 338 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!