Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 342

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 342 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 342

Durmayalım. Biliyoruz, bu büyük adım, bir ilk adımdır. Birkaç yıl geçsin, bu yeni yazımda da değişiklikler olacaktır. Dil günden güne türkçeleşiyor, arılanıyor, yalınlaşıyor. Anayasanın getirdiği sözlere çabuk alışacağız, pek yakında onun dilini eski bulacağız. Öyle olunca da gene çevrenin sıkısına uyulup belki gene çekine çekine Anayasayı yeniden yazacaklar. Şimdilik Anayasanın da, bütün yasa dilinin de öztürkçe yolunu tuttuğunu bilmemiz yeter.

15.1.1945, Ulus Nurullah Ataç, Günlerin Getirdiği

1. Yukarıdaki metinden hareketle Nurullah Ataç’ın dil anlayışı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Olası Cevap: Türkçe eğer işlenirse düşüncenin inceliklerini ifade etmede zengin ve yeterlidir. Yazar, dilimizdeki yabancı kelimelerin özellikle Arapça ve Farsça kelimelerin yerine Türkçe kök ve gövdelerinden türetilen yeni kelimelerin kullanılması gerektiğini söylemektedir. Kendisi de bu kullanımlara metinde örnekler vermektedir: eğinimlerine (temayüllerine). Öz-Türkçe denilen bu dil anlayışında arı, yalın bir dil söz konusudur. Dil ihtiyaca göre değişime açıktır.

2. Yazarın dil anlayışı, onun diğer deneme yazarları arasında ayırt edici bir özelliği olabilir mi? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Öz-Türkçeyi savunma tarzı, açıklayışı, yazdığı metindeki uygulamalarıyla Nurullah Ataç bu konuda ciddi olduğunu ortaya koyuyor. Okuyan üzerinde haklı olduğu izlenimini oluşturuyor. Böylece söyledikleri âdeta sloganlaşarak akılda kalıyor. Bu yönüyle diğer denemecilerden farklı bir yer ediniyor. Türkçenin özleşmesi deyince onun adının akla gelmesi muhtemeldir.

3. “Nurullah Ataç’a göre deneme, ‘ben’in ülkesidir; ‘ben’ demekten çekinen, her görgüsüne ister istemez benliğinden bir parça kattığını kabul etmeyen kişi denemeciliğe özenmemelidir.”
Emin Özdemire ait bu cümleyi okuduğunuz metinle de ilişkilendirerek açıklayınız. 

  • Cevap: Olası Cevap: Deneme yazarı tecrübelerini, düşüncelerini aktarır. Bunu yaparken öznel anlatımı tercih eder. Ataç’ın ifadesi türün en önemli özelliğini özetlemektedir. Okuduğumuz metinde yazar dil ile ilgili görüşlerini kendini nesnel olma zorunda hissetmeden rahatça ifade etmiştir. Konunun onun zihnindeki yansımalarını görmemizi sağlamıştır

4. “Günlerin Getirdiği” başlıklı bir deneme yazdığınızı düşününüz. Bu denemenin ilk paragrafını aşağıya yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Salgın bize en çok neyi getirdi? Özlemi. Araya mesafe koyma gerekliliği bizi alışkanlıklarımızı değiştirmeye zorluyor. Arkadaşlar, eş, dost, konu komşu… Temkinli yaklaşmalar, tedirgin sohbetler, ertelenen buluşmalar, evde fazla zaman geçirmeler. Çocuklara sarılmayı, büyüklerin elini öpmeyi, kafa kafaya verip tartışmayı, düğün dernekleri, kalabalık tiyatro salonlarını. Özledik. En çok da eski özgürlüğümüzü.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 342 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!