Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 358

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 358 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 358

2. Bilge Kağan, halkını yönlendirmek, olumsuz durumlara karşı uyarmak isterken neden söylev türünü tercih etmiş olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü Bilge Kağan, halkına çeşitli mesajlar vermek isteyen bir liderdir. Kitleleri yönlendirme, uyarma, etkileme ihtiyacı hisseden her kişi/yönetici için söylev türü onu amaca en kolay taşıyacak türdür, diyebiliriz.

3. Sizce Bilge Kağan bu sözleri bengi (ebedî) taşlara kazdırtmadan önce halkına sözlü yolla iletmiş midir? Neden?

  • Cevap:

Olası cevaplar:
Evet, bence söylevi yazdırmadan önce halkına sözle iletmiştir. Hedefine önce en kısa yoldan yani sözlü anlatıma başvurarak ulaşmak istemesi daha beklenen bir durum. Ardından anlatımını yazıya aktarmıştır.
Hayır, Bilge Kağan bu gösterdiği çabayla çok daha uzak zamanlara seslenmeyi hedeflemiş gözükmekte. Zaman zaman halkıyla zaten diyaloğa girmiştir ama bu eserle başta kalıcılığı hedeflendiğini, tarih önünde bir duruş sergilemek istediğini düşünüyorum. Dolayısıyla ilk paylaşım yazılıdır.

4. Metinde milletinin birliği ve bağımsızlığı için çaba gösteren ayrıca halkına hesap veren bir lider görmekteyiz. Buna göre,

a) Devlet siyasetinde halka hesap verme, yöneticilerin söylemlerinde her zaman yer bulmaktadır, diyebilir misiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Diyebiliriz. Yönetici, milleti için çaba gösteren kişidir; milletinin birliği, bütünlüğü, refahı için uğraşır. Onlarla güçlü ve sağlıklı bir ilişki kurabilmek için hem yolunda gitmeyen durumları, uygulamaları hem de olumlu adımları halkına elbette anlatmak zorundadır.

b) Türün amacını düşünerek siyasi söylev türünün gelecekteki varlığı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Geniş kitleleri ikna etmek, etkilemek, uyarmak gibi eylemler hem siyasetin hem söylevin merkezindedir. O hâlde siyaset var oldukça siyasi söylev de varlığını koruyacaktır, diyebiliriz.

5. Cemil Meriç, bir eserde ön sözün değerini vurgularken “Bazen revak (bir yapıda, üstü örtülü ve önü açık yer) saraydan daha muhteşem.” der. Sizce bu sözü yazılı edebiyatımızın başlangıcı sayılan Kök Türk Kitabeleri için de söyleyebilir miyiz? Açıklayınız.

  • Cevap: Dil ve edebiyatımız ilk dönemlerden beri çok yol aldı. Ancak bu eserin çok eski bir zamandaki varlığı; tarihî, siyasi, edebî değeri bizim için bir hazine hükmündedir. Bu nedenle eser, sonrasında üretilmiş pek çok nitelikli eserin üstünde bir değere, öneme sahiptir, diyebiliriz.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 358 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!