Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 16

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 16

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

analiz: Çözümleme.
bağlam: Bir cümlede, bir konuşmada veya bir metin içinde yer alan herhangi bir kelimenin anlamının daha iyi belirlenebilmesi ve başka anlamlarından ayırt edilebilmesi için kendisini çevreleyen ve karşılıklı ilişkide bulunduğu öteki öge veya ögelerle oluşturduğu bütün.
entelektüel: 1. Aydın. 2. Fikir sorunlarıyla ilgili.
metafizik: Doğaötesi. metafor: Mecaz.
muhteva: içerik.
nihai: işi sona erdiren, işi kesen, son, sonuncu. nüfuz: içine geçme, söz geçirme, güçlü olma, erk.
platform: Bir siyaset programında, dayanılan düşünce veya düşüncelerin tümü.
teori: Bir olay, bir yapı ya da düzenin nedenlerini açıklamak isteyen genel düşünce, görüş; kuram.
varoluş: Yaşama, var olma, bir şeyin ne olduğu, nasıl olduğu değil var olduğu olgusu, mevcudiyet.

Metin ve Tür ile İlgili Açıklamalar

insanın düşünce ve yapıp-etmeleriyle ilgili faaliyetlerini üç temel başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar felsefe, sanat ve bilim olarak adlandırılabilir. Edebiyat ürünlerini sanat eseri olarak değerlendirmek gerekir.

Her edebî eser bireysel bir çabanın ve her şeyden önce öznelliğin eseridir. Hem edebî eser hem de felsefi eser bireysel bir çabanın ürünüdür. Edebî eserde üslup, estetik zevk önemlidir. Felsefi eserde ise amaç estetik zevk olmadığı için kullanılan dil, soyut ve kurudur; dolayısıyla akıl yürütme ve mantıksal çözümlemelerle doludur.

Edebiyat, kavram analizlerinden uzaklaşarak olayları somut bir hâle sokmak suretiyle felsefenin soyutluğunu ve kuruluğunu giderir. Bir felsefi eser de filozofun eseri olmasına rağmen bireyselliği aşan bir konuma sahiptir. Edebî eser, bir düşünceyi ispatlamak zorunda değildir. Fakat deneme, roman veya şiirde bir felsefi bakış açısı bulunabilir. Örneğin; Mevlana’nın “Mesnevi”si, Ömer Hayyam’ın “Rubailer”i veya Dostoyevski’nin romanları bir felsefenin ispatlanması için yazılmıştır.

Okuduğunuz “Felsefe ve Edebiyat ” adlı öğretici metinde iki farklı disiplin arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Buna göre edebiyat, felsefeden yararlanırken felsefe de edebiyatın imkânlarından yararlanmıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Aşağıdaki sözcük gruplarını metnin bağlamından hareketle açıklayınız.

  • Cevap:

Felsefi temellendirme: Felsefe ile bilim arasındaki fark ise felsefede akılsal çıkarımların ön planda olmasıdır. Bir filozof ortaya atılan düşünceyi mantıksal anlamda bütün olarak ele alır ve açıklar. İşte buna felsefede temellendirme denir.

Rol üstlenmek: Genel anlamda bir kimsenin işinde üzerine düşen görev anlamına gelse de bir anlamı da sorumluluk almak, o işte etkinliğinin olması demek anlamlarına da gelmektedir.

Üstesinden gelmek: Bir zorluğu aşmak, zor bir zaman diliminin bir şekilde çözüme ulaştırılması anlamına da gelmektedir.

2. Metnin konusunu, amacını ve hedef kitlesini belirtiniz. Bunlar arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: : Metnin konusu edebiyat ile felsefe ilişkisidir. Amacı edebiyat ile felsefenin ortak noktalarını birbirlerinden nasıl beslendiklerini ortaya koymaktır. Hedef kitlesi ise okuldaki öğrenciler ile ilgi duyan herkestir.

3. Metinden, aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarına örnek cümleler bulunuz.

  • Cevap:

Tanımlama: Felsefe en genel anlamıyla insan, evren ve değerleri anlamak amacıyla sürdürülen en kapsamlı bir araştırma, birleştirici ve bütünleştirici bir açıklama girişimi olarak tanımlanabilir.

Örneklendirme: Sevgi, nefret, umut, umutsuzluk, aşk, ızdırap gibi insan varoluşunun farklı yönleri edebiyat yoluyla daha anlaşılır ve tanıdık hâle gelir.

4. Metindeki yorum ifadelerini gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik, doğruluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Metindeki yorum ifadeleri güzelce gerekçelendirilmiş, kendi içlerinde tutarlı, doğruluk açısından da farklı kaynaklardan inceleme yapıldığında yanlış ifadelerin olmadığı söylenebilir.

5. Metinde yazarın konuya ve okuyucuya yönelik yaklaşımları nasıldır? Bu yaklaşımların öznel veya nesnel olup olmadığını açıklayınız.

  • Cevap: Metin kimi yerde öznel ifadelerin çok olduğu kimi zaman ise nesnel bilgilerin yer aldığı bir metindir. Yazar metinde okuyucuya bilgi vermeyi amaçlayan bir yaklaşım içindedir.

6. Okuduğunuz metinde “varoluşçuluk” akımı nasıl ele alınmıştır? Bu akımla edebiyat arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar okura şu bilgileri vermektedir. Bireyin, geleceğini kendisinin belirleyebileceğini ileri süren bir felsefi anlayışa dayanır. Sanatçılar, yapıtlarında insanın kendisini aşması gerektiği, hür olmaya mecbur olduğu gibi konulan işlemiştir. Yapıtlarda karakter yoktur, çeşitli durumlarla karşı karşıya kalmış insanlar vardır.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
26
clap
12
love
12
unlike
4
confused
4
angry
2
happy
1
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!