Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 183

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 183 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 183

Özbekistan Türk Edebiyatı : Abdülhamit Süleymanoğlu Çolpan, Aybek
Türkmenistan Türk Edebiyatı : Ata Atacanoğlu
Doğu Türkistan – Uygur Türkleri Edebiyatı: Ziya Samedi
Irak Türkleri Edebiyatı : Ata Terzibaşı

Türkiye dışındaki Türkleri konu alan romanlar edebiyatımızda da çok sık konu edilmiştir. Kırım Türklerinin II. Dünya Savaşı öncesinde yaşadığı baskı ve zulümleri anlatan Cengiz Dağcı; Korkunç Yıllar (1956), O Topraklar Bizimdi (1966) adlı romanlarında bu konuları işlemiştir. Emine Işınsu; Azap Toprakları(1970), Tutsak (1970), Çiçekler Büyür (1978) adlı romanlarında Türkiye dışındaki özellikle Balkanlardaki Türk insanının kimlik ve hürriyet arayışını gözler önüne sermiştir. Faik Baysal, Drina’da Son Gün (1972); Sevinç Çokum, Bizim Diyar (1978) adlı romanlarında Balkan Türklerinin çektiği acıları dile getirmiştir.

Cengiz Aytmatov’un, 1980 yılında kaleme aldığı “Gün Olur Asra Bedel” diğer adıyla “Gün Uzar Yüzyıl Olur” adlı romanı esas itibarıyla Sovyetler Birliği Dönemi’nde yaşanan sosyal ve kültürel sorunların bir öz eleştirisidir.

Cengiz Aytmatov bu eserde bugünü ve geleceği ilgilendiren çevre sorunlarını, Amerika ve Rusya’nın insanları nasıl mankurtlaştırdıklarını anlatmıştır. Eser, başkahraman Yedigey vasıtasıyla Sovyet rejimindeki bozulmayı ve çöküşü okuyucuya çarpıcı bir şekilde sunmuştur. “Gün Olur Asra Bedel”; tertemiz aşkları, efsane ve masalları, Sovyet Rusya rejiminin acımasız faaliyetlerini bir arada anlatmaktadır. Aytmatov, eserde “insanları mankurt olmaktan kurtaralım.” mesajını iletmiştir. Mankurt, burada geçmişini ve geleneklerini unutanlar için kullanılmıştır. Genel olarak Cengiz, mankurt efsanesi ışığında Sovyet rejimi sırasında dinini, dilini, ailesini unutan bir nesli anlatmıştır.

Romanda Sarı Özek istasyonunun bulunduğu bölge Rus Uzay istasyonu Bölgesi’ne yakın bir bölgedir. Bu nedenle romanda Rusya ve Amerika’nın uzay ile ilgili ortaklaşa yaptıkları çalışmalara da yer verilmiştir. Bunlar ikinci planda gösterilirken roman sonunda konu ile ilişki kurulmuştur. Rusya ve Amerika, ortak bir çalışma yapmaktadır. iki kozmonot uzaya gönderilir. Bunlar, başka bir gezegenden sinyaller alarak insana benzeyen yaratıklarla temasa geçerler. Bu, dünya için önemli bir buluştur. Yazıldığı döneme göre hayli ileride olan bu düşünceler, Aytmatov’un hayal dünyasının ne kadar geniş olduğunun bir göstergesidir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz romanda geçen aşağıdaki kelime gruplarını metnin bağlamından hareketle açıklayınız. Tahminlerinizi “TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü”nden kontrol ediniz.

  • Cevap:

gık dememek tahminim: Hiç sesinin çıkmaması.
gık dememek TDK sözlüğü: Hiç sesini çıkarmamak

ağzı var dili yok tahminim: Çok fazla konuşmamak, sessizce durmak
ağzı var dili yok TDK sözlüğü: Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan

bedel ödemek tahminim: Herhangi bir olay karşısında yaptığının karşılığını görmek
bedel ödemek TDK sözlüğü: herhangi bir şeyin yerine verilen karşılık anlamındadır.

2. Geriye dönüş tekniği, kahraman anlatıcının içinde yaşanan andan “hatırlama” yoluyla geçmişe dönerek görülmeyen yaşantıya ait içsel ve göreceli yönelişini içeren tekniktir. Bu teknikte bilinç, anlatılan anda değil geçmişte dolaşmaktadır.

Okuduğunuz metinde geriye dönüş tekniği nasıl kullanılmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Geçmişteki gelenek ve görenekler hikayeye giriş yapılmadan önce anlatılmaktadır. Şu kısım örnek gösterilebilir: “Ana Beyit Mezarlığı’nın bir efsanesi, Juan Juanların bozkırı işgal ettikleri çağlara dayanan bir hikâyesi vardı. Juan Juanlar tutsaklara korkunç işkenceler yaparlarmış. Bazen de onları komşu ülkelere köle olarak satarlarmış. Satılanlar şanslı sayılırmış çünkü bunlar bazen bir fırsatını bulup kaçar, ülkelerine dönerek Juan Juanlar’ın yaptığı işkenceleri anlatırlarmış.”

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 183 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
1
love
1
confused
0
happy
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!