Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 230

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 230 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 230

Dil Bilgisi

RÜSTEM —(Bir adım ilerler, hürmetkâr.) Sultanım.
HURREM —(Bir sayıklama hâlinde.) Ben( ) Osmanlı sarayının birinci hasekisi Padişahımız efendimizin birinci kadını ben( ) korkuyorum.
MİHRİMAH —(Şaşırmış, annesine bakar.) Kimden? Niçin? (Perdeleri daha da açar.) Bu sesler zaferin müjdecisi Sultanım. (Bir top sesi) Bu top sesleri Padişahımız efendimizin dönüşünü müjdeliyor( ) Onun dört düvel üzere kazanmış olduğu büyük gazayı kutluyor.
RÜSTEM —(Hurrem’in korkusundan çıkarına bazı şeyler yakalamaya çalışır gibi) Macar seferi hele şerefli bir sona erdi. Derler ki Ferdinand bu kerre de Padişah efendimizin karşısına çıkmaktan kaçınmış. Savaş onunla değil, onun, can korkusuyla başıboş bıraktığı Hıristiyan sürüleriyle olmuş, Padişahımız efendimiz Budin önünde görünür görünmez bu sürüler yüz geri etmişler… Zapolay’ın dul bıraktığı bahtsız izabella, beşikteki yavrusunu göndererek Padişah efendimizden mürevvet talep eylemiş. Budin’de şu anda Osmanlı sancağı dalgalanıyor. Bu pek de pahalı olmayan bir fetih, doğru, ama cennetmekân Fatih Han’ınkinden sonra en büyük fetih( ) Herkes öyle söylüyor sultanım.
MİHRİMAH —(Coşkunluk içinde pencereleri ardına kadar açar gürültüler, top sesleri daha anlaşılır bir hâlde sahneye dolar.) Dinleyin sultanım, bu sesler Osmanlı namını nasıl tebcil ederler…
HURREM —Duyuyorum kızım duyuyorum. Benim korkum da bu seslerdendir… (Dokunaklı) Yirmi yıldan fazladır bu kafeslerin ardında yaşarım. Devletli hünkârımız nasıl düşünür( ) halk nasıl düşünür, halkla padişahımız efendimiz arasında kalmış, bütün o irili ufaklı enderunlular nasıl düşünür bilirim. (Üzgün) Bu halk hiçbir zaman beni sevmedi, hiçbir zaman sizi sevmedi. Şimdi neden korkarım anladınız mı( )
RÜSTEM —(Haseki’nin korkusunda aradığı şeyi bulmuş gibi, hilekarca ona yaklaşır.) Onlar Gülba- har’ın oğlunu tutarlar Sultanım, en küçük rütbeli acemi oğlandan, sadrazam paşaya kadar.
KANUNÎ — (Mustafa’ya bir ferman uzatarak) Safevilerin fitne ve fesadını önlemek için Amasya eyaletini size münasip görürüm. Biz dahi cennetmekân pederimiz Selim Han zamanında orada bulunduk.
MUSTAFA —(Babasının önünde yere kapanır.) Emriniz başüstüne hünkârım.
KANUNÎ —(Oğlunun önünde durur, yüzünde yumuşak çizgiler belirmiştir.) Eh artık bir baba oğul gibi konuşabiliriz.
MUSTAFA —(Babasının elini öper, bekler.)
KANUNÎ —Seni ateşte denedim oğlum, sen istediğim adamsın. Bu devletin istediği adamsın. Seni bir de sulhta denemek isterim.

Orhan Asena, Hürrem Sultan

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Metinde yay ayraçla belirtilen yerlere uygun noktalama işaretlerini getiriniz.

  • Cevap:

RÜSTEM —(Bir adım ilerler, hürmetkâr.) Sultanım.

HURREM —(Bir sayıklama hâlinde.) Ben (…) Osmanlı sarayının birinci hasekisi Padişahımızın birinci kadını ben (…) korkuyorum.

MİHRİMAH —(Şaşırmış, annesine bakar.) Kimden? Niçin? (Perdeleri daha da açar.) Bu sesler zaferin müjdecisi Sultanım. (Bir top sesi) Bu top sesleri Padişahımız efendimizin dönüşünü müjdeliyor (…) Onun dört düvel üzere kazanmış olduğu büyük gazayı kutluyor.

RÜSTEM —(Hurrem’in korkusundan çıkarına bazı şeyler yakalamaya çalışır gibi) Macar seferi hele şerefli bir sona erdi. Derler ki Ferdinand bu kerre de Padişah efendimizin karşısına çıkmaktan kaçınmış. Savaş onunla değil, onun can korkusuyla başıboş bıraktığı Hıristiyan sürüleriyle olmuş, Padişahımız efendimiz Budin önünde görünür görünmez bu sürüler yüz geri etmişler… Zapolay’ın dul bıraktığı bahtsız İzabella, beşikteki yavrusunu göndererek Padişah efendimizden mürevvet talep eylemiş. Budin’de şu anda Osmanlı sancağı dalgalanıyor. Bu pek de pahalı olmayan bir fetih, doğru, ama cennetmekân Fatih Han’ınkinden sonra en büyük fetih (…) Herkes öyle söylüyor sultanım.

MİHRİMAH —(Coşkunluk içinde pencereleri ardına kadar açar, gürültüler, top sesleri daha anlaşılır bir hâlde sahneye dolar.) Dinleyin sultanım, bu sesler Osmanlı namını nasıl tebcil ederler…

HURREM —Duyuyorum kızım, duyuyorum. Benim korkum da bu seslerdendir… (Dokunaklı) Yirmi yıldan fazladır bu kafeslerin ardında yaşarım. Devletli hünkârımız nasıl düşünür (…) halk nasıl düşünür, halkla padişahımız efendimiz arasında kalmış, bütün o irili ufaklı enderunlular nasıl düşünür, bilirim. (Üzgün) Bu halk hiçbir zaman beni sevmedi, hiçbir zaman sizi sevmedi. Şimdi neden korkarım anladınız mı?

RÜSTEM —(Haseki’nin korkusunda aradığı şeyi bulmuş gibi, hilekarca ona yaklaşır.)

2. Metne göre Hürrem Sultan neden korkmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Metinde, Hürrem Sultan’ın, kocası Kanuni Sultan Süleyman’ın oğullarından birinin tahta çıkma ihtimali karşısında korktuğu belirtiliyor. Hürrem Sultan, bu oğlunun kendisinin oğlu Şehzade Mehmed’in tahttan indirilmesi anlamına gelebileceğini düşünüyor ve bu nedenle endişeleniyor.

3. Metindeki altı çizili kelimelerin yazımını “TDK Yazım Kılavuzu”ndan kontrol ederek kelimeler üzerinde telaffuz çalışması yapınız.

  • Cevap: cennetmekân, dahi, hünkârım kelimelerinin doğru telaffuzunu öğretmeninizle birlikte yapabilirsiniz.

4. Kanuni, oğlu Mustafa’ya söylediği “Seni ateşte denedim oğlum. Seni bir de sulhta denemek isterim.” ifadesiyle neyi anlatmak istemiştir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Kanuni Sultan Süleyman, oğlu Mustafa’ya söylediği “Seni ateşte denedim oğlum. Seni bir de sulhta denemek isterim.” ifadesiyle, oğlunun taht için yeterli olup olmadığını test ettiğini anlatmak istemiştir. Ateşte deneme, cesaret ve dayanıklılık gibi fiziksel nitelikleri test etmek için kullanılan bir yöntemdir. Sulh’ta deneme ise, kişinin yönetim yeteneği, adalet anlayışı ve liderlik özelliklerinin test edilmesi anlamına gelir. Kanuni Sultan Süleyman, oğlunun gerçek bir lider olup olmadığını görmek için onu tahtta denemek istediğini belirtiyor. Bu ifade aynı zamanda Kanuni’nin hükümdarlık anlayışına ve liderlik tarzına da işaret ediyor.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 230 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
love
1
unlike
1
angry
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!