Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 67

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 67

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

darı: Buğdaygillerden, kuraklığa dayanıklı bir bitki, akdarı, mısır.
kıssa: Ders alınması gereken kısa hikâye.
hisse: Bir olaydan çıkarılan ders.
kale almak: Önemsemek, değer vermek.
toyluk: Toy olma durumu veya toyca davranış, acemilik.

Metin ve Tür ile İlgili Açıklamalar

Küçürek Öykü

Dünya edebiyatında “flash fiction”, “short-short story”, “anlık kurmaca” olarak tanımlanan küçürek öykü, Türk edebiyatında minimal öykü, çok kısa öykü, öykücük, kısa kısa öykü, kıpkısa öykü, sımsıkı öykü, kısa kurmaca, minik öykü, mini öykü, küçük ölçekli kurmaca, mesel gibi isimlerle adlandırılır.

Küçürek öyküde genellikle beş yüz kelimeyi geçmeyecek bir anlatım örgüsü oluşturulur. Küçürek öykü, nasihatte bulunmaz; karakter geliştirmez ve okuyucuyu yönlendirmez. Bu türün en büyük özelliği okuyucuda şok etkisi yapmasıdır.

Küçürek öyküde yazar, pek çok şeyi uzun uzun anlatmak zorunda değildir. Okuyucunun bildiği şeyleri ima ederek geçer ve pek çok ayrıntıyı anlatmaz. Öyküde eksik bırakılan noktaları okurun tamamlamasını bekler. Bu bakımdan küçürek öykülerde okura da çok iş düştüğünü söylemek gerekir. Küçürek öykülerde yazar, şiirde olduğu gibi çoğu zaman imgeler kurar ve onların gücünden faydalanarak hikâyesini anlatır. Bunun yanında yazarlar küçürek öyküleri oluştururken özetleme tekniğine bolca başvururlar.

Türk edebiyatında 1960’lı yıllardan sonra yer bulan küçürek öyküleri birçok yazar kaleme almıştır. Bu yazarlar arasında Ferit Edgü, Haydar Ergülen, Mehmet Harmancı, Hulki Aktunç, Tezer Özlü, Sadık Yalsızuçanlar gibi sanatçılar yer alır.

Ferid Edgü “Leş” adlı kitabında bu tarz küçürek öykülerini toplar. Haydar Ergülen “Fazlalıklar” adlı eserinde yer alan “Kıssadan Hikâye” adlı küçürek öyküsünde bir anlamda küçürek öykünün tanımını yaparak türün özelliklerini sıralar. Mehmet Harmancı ise “Muhtemel Menkıbeler” adlı eserinde küçürek öykülerini bir araya getirir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. “Kıssadan Hikâye” adlı metinde küçürek hikâyelerin hangi özellikleri belirtilmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: “Kıssadan Hikâye” adlı metinde küçürek hikâyelerin şu özelliklerini görmek mümkündür: Küçürek hikâyelerde çok küçük bir olay ya da durum anlatıldığı için şahıs kadrosu, zaman ve mekân gibi yapı unsurları sınırlıdır. Küçürek hikâyede anlam anlatılan şeyde değil, anlatılmayan, gizlenen şeyde ortaya çıkar. Bu yüzden yoğun, dolaylı anlatıma ve sembolizme dayanmaktadır.

2. “Kıssadan Hikâye” adlı metinde ironi hangi bölümde yapılmıştır? Belirtiniz.

  • Cevap: İroni özellikle neden yazı yazdığı üzerine soru sorulan yazarın verdiği cevap kısmında saklıdır.

3. “Erkidarı ile Taze Buğdayın Hikâyesi” adlı metinde geçen “bey sofrasında baklava olmak” ifadesinin anlamını bağlamdan hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Zenginlerin yanında takılmak, kendini onlarla bir görmek özetle aç tavuğun kendini buğday ambarında görmesi olarak da nitelendirilebilir.

4. Hikâyelerde geçen bazı kelimeler çıkartıldığında anlam nasıl etkileniyor? Açıklayınız.

  • Cevap: Hikayede anlam kaybı oluşuyor. Bu da okur için eksik kalan bir anlatım özelliği anlamı taşır. Bundan dolayı hikayeden hiçbir kelimenin çıkarılmaması gerekmektedir.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 67 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
clap
2
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!