Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 46

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 46” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 46

Osman, kılını kıpırdatmadan köşesinden dinlerdi. Kahve halkını heyecana getiren bu parlak sözlere bir tek lâkayt görünen Tatar Osman olduğu için bu kabadayılardan biri ondan şüpheye düşmüş: “Bundan sonra mücadeleye muhalif olanlara bu toprakta ekmek yok!” diye haykırmıştı. Ve o gün ilk, hatta son defa köy halkının zihninde hiç sevmedikleri Osman’la iftihar ettiklerini Kör İsmail söylemişti.
— Bana bak ağabey, demişti, sen bizim köyü ufak tefek gördün de soğan, sarmısak sepeti mi sandın? Aramızda en sünepe, en suratsızı bile aslan gibi göğüs gerdi. Nuh gemisi teknelerle İngiliz donanmasının burnunun dibinde Anadolu’ya silah kaçırdı.
Osman Kaptan’a Ankara’dan maaş bağlanması, Osman’ı köyün tarihî bir abidesi haline soktu. Büyük Millet Meclisi’nde onun adı bile geçtiği söylendi. Bu vak’aya sebep olan şey şu idi: Cephane sandıkları arasında Tatar Osman, Anadolu’ya bir adamcağız da kaçırmıştı. Ve bu adam mebus olmuş ve dava kazanılır kazanılmaz, Meclis’te Osman Kaptan’ın hizmetleri hakkında tumturaklı bir nutuk çekmişti. Öyle ya, memleketin kurtuluş zaferine yardım eden bir adam unutulacak değildi ya! Bunun üzerine ona vatan hizmeti tertibinden bin kuruş maaş bağlanmıştı. Bu aylık Kaptan’ın hayat tarzında bir değişiklik yapmadı. Kızının sırtında yine o eski kostüm, işte o kadar. Alışveriş yine tuzla yağdan ibaret.
(…)

Halide Edip Adıvar, Tatarcık (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

1. Okuduğunuz metinde köylü-aydın çatışmasını gösteren örnek cümleler yazınız.

  • Cevap: Olası cevap: Uzun yıllar eğitimi ve bilinçlendirilmesi ihmal edilen Anadolu ve köy insanında Millî Mücadele Dönemi’nde yaşanan olaylar ve tanık olunan sahneler yozlaşmayı, kin ve nefret duygusunu ön plana çıkarmıştır. Bu nedenle Millî Mücadele Dönemi’ni anlatan Tatarcık romanında eğitimli, aydın denilebilecek Tatar Osman ile köy halkı tavır, davranış ve düşünce olarak çatışma yaşamaktadırlar. Bu çatışmayı romanda verilen şu cümleler özetlemektedir:
    “Fakat bu insani yahut dinî fazilet bile onu komşularının gözüne sokmazdı. O daima bir yabancı durumunda kaldı, ne kimse ona hususi hayatı hakkında bir şey söyledi ne de o kimseye içini dökecek kadar teklifsizlik gösterdi. Bütün manasıyla yalnız yaşadı ve yalnız öldü.”

2. a) Metinde, Tatar Osman’ın idealleştirilen kişilik özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Tatar Osman milletine yaptığı fedakârlıklarla övünmeyen, milliyetçi, vatansever, dürüst, yardımsever, ahlaklı ve mütevazı bir kişiliktir. Bunun yanında okuduğu kitaplarla kızını eğitmeye çalışan bilinçli bir babadır.

b) Sizce yazarın Cumhuriyet’in genç döneminde yazdığı bu eserinde idealize edilmiş bir karakteri kullanmasının amacı ne olabilir?

  • Cevap: Cumhuriyet’in genç döneminde, halkın bilinçlendirilmesi ve yeni neslin yetişmesinde roman türünün rolü büyüktür. Türk aydını ve yazarları toplumsal değişime ivme kazandırmak, toplumda belirli davranış şekilleri oluşturmak amacıyla ideal kişilikli karakterlere eserlerinde yer vermişlerdir.

3. Romanda sizce millî mücadele-halk ilişkisinde hangi konuya vurgu yapılmıştır? Atatürk’ün hangi ilkesi ön plandadır? Metinden örnek cümlelerle açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: “— Bana bak ağabey, demişti, sen bizim köyü ufak tefek gördün de soğan, sarmısak sepeti mi sandın? Aramızda en sünepe, en suratsızı bile aslan gibi göğüs gerdi. Nuh gemisi teknelerle İngiliz donanmasının burnunun dibinde Anadolu’ya silah kaçırdı.” cümlesiyle savaşın halktan bağımsız olmayıp halkla el ele kazanıldığına vurgu yapılmıştır. Aynı zamanda romanda Atatürk’ün milliyetçilik ve halkçılık ilkeleri ön plandadır.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 46 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!