Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Fen Bilimleri Anka Kuşu Yayınevi

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 140-141-142-143-144 Cevapları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 140-141-142-143-144 Cevapları ve Soruları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 140

Gül tatilde büyük bir şehri gezmeye gitmişti. Akşam olunca ailesiyle birlikte yürüyüşe çıktı. Geniş bir caddeden yürüyor ve etrafı seyrediyorlardı. Gül’ün dikkatini yol kenarındaki dükkânların tabelaları çekti. Hepsi o kadar parlak ışıklıydı ki Gül’ün gözleri kamaşmıştı. Caddeden geçen araçların, gereksiz yere uzun farlarını açması da önünü görmesini zorlaştırıyordu. Bir ara başını kaldırıp gökyüzüne baktı. Bu kadar ışığın arasında gökyüzündeki yıldızlar bile sönük kalıyor ve zor görünüyordu.

Gül ışıkla ilgili nelerden rahatsız olmuştur? Bunun önlenmesi için neler yapılabilir?

  • Cevap: Gül’ün dikkatini yol kenarındaki dükkânların tabelaları çekmiş. Hepsi o kadar parlak ışıklıymış ki Gül’ün gözleri kamaşmış. Tek çare bu tabelaların ışığını azaltmaktır.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 141

Peki, gereksiz yere açılan lambaların, aşırı parlak ışıkların, doğru yapılmayan aydınlatmanın ışık kirliliğine neden olduğunu biliyor muyuz?

  • Cevap: Evet biliyoruz. Çünkü bazen bu tür aydınlatmalar gözüme çok zarar veriyor. 

Dünya’mızı aydınlatan Güneş, ışık kirliliğine sebep olabilir mi? Işık kirliliğinin nedenleri ne olabilir?

  • Cevap: Gündüzleri dünyamızı aydınlatan güneş ışık kirliliğine sebep olmaz. Fakat ozon tabakasının delinmesi ile güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlar insanlara zarar verebilmektedir.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 142

Işık kirliliği bitkileri de olumsuz etkiler. Hava kararınca açan akşamsefası gibi bitkilerin çiçekleri, aşırı ışık karşısında açılmaz. Ayrıca gündüz ışık altında besin üreten, gece ise dinlenen bitkilerin yüksek ışık altında dengeleri bozulabilir.
Hayvanlar da ışık kirliliğinden olumsuz etkilenir. Baykuş, yarasa gibi gece avlanan hayvanlar, gece ortamın aydınlık olması nedeniyle yeterince avlanamaz. Yıldızlara bakarak göç yollarını belirleyen kuşlar, yıldızların ışıklarını göremediklerinde yollarını kaybedebilir. Ayrıca yumurtadan çıkan deniz kaplumbağaları karadaki fazla ışıklar nedeniyle denizin yolunu bulamayıp hayatlarını kaybedebilir.
Doğru yapılmayan aydınlatma; baş ağrısı, göz kamaşması, bulanık görme, uykusuzluk gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Tüm bunların dışında ışık kirliliği doğal dengeyi bozar ve güzel bir görüntü oluşturmaz.
Işık kirliliğinin olumsuz etkilerini öğrendik. Peki, bunu azaltmak için neler yapılabilir? Evimizde, okulumuzda, sokağımızda ve çevremizde alacağımız bazı önlemlerle ışık kirliliğini azaltabileceğimizi biliyor muyuz? Bu konuda yapılabileceklerden bazıları sayfa 143’te verilmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 143

Fatih Bey apartmanların içine ve girişine hareket sensörlü lambalar taktırdı. Böylece lambalar sürekli değil, sadece apartmana biri girdiğinde yanıyor ve gereksiz aydınlatma önlenmiş oluyor. Aysun Hanım’ın sokağına belediye tarafından gün ışığına duyarlı sokak lambaları yerleştirildi. Bu lambalar gündüz güneş enerjisini alarak akşam bu enerji sayesinde yanıyor. Böylece elektrik tasarrufu yapılıyor. Seren Hanım dükkânındaki gereksiz yanan lambaları kapattı, fazla ışıklı olan tabelaların sayısını azalttı. Böylece hem ışık kirliliğini azaltmaya yardımcı oldu hem de elektrik masraflarını azalttı.

Üç gün boyunca evimizde veya yakın çevremizde ışık kirliliğine neden olan etkenleri belirleyelim. Arkadaşlarımızla tartışarak bu konuda çözümler üretelim. Büyüklerimizden de yardım alarak ışık kirliliğini azaltmaya yönelik bulduğumuz bu çözümlerimizi uygulayalım. Bu etkinliği yaparken kitabımızın 11-17. sayfaları arasında “Fen, Mühendislik ve Girişimcilik Uygulamaları” bölümünde yer alan yönergelerden yararlanabilirsiniz.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 144

1) Aşağıdaki fotoğrafları inceleyelim. Fotoğraflardaki ışık kirliliğine neden olan faktörleri belirleyelim.

  • Cevap: Işık kirliliği, yanlış yerde, yanlış miktarda, yanlış yönde ve yanlış zamanda ışık kullanılmasıdır. Hava kirliliği havamızı, su kirliliği suyumuzu kirlettiği gibi, ışık kirliliği de iyi aydınlatmamızı kirletmektedir. Gereğinden fazla ve yanlış yerde ışık kullanmak etkisiz aydınlatma demektir; bunun sonucu olarak ışığı üretmek için harcanan enerjinin önemli bir kısmı da boşa gitmektedir.

2) Işık kirliliğinin doğal hayata ve gök cisimlerinin gözlenmesine olan olumsuz etkilerini düşünerek yarım bırakılan cümleleri tamamlayalım.

  • Cevap:

Ben bir deniz kaplumbağasıyım. Işık kirliliği nedeniyle: Yönümü kaybetmekte ve bazen denizi bulamamaktayım. Böylece yaşamımı kaybetmekteyim.
Ben bir gök bilimciyim. Işık kirliliği nedeniyle: Akşam yıldızları gözlemlemekte zorluk çekmekteyim. Çünkü ışıklar yüzünden gökyüzü yeterince gözleme uygun olmamakta.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 140-141-142-143-144 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
love
2
clap
2
unlike
0
happy
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!