Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ferman Yayıncılık

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayıncılık Sayfa 89

“4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89 Ferman Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 89

Ülkemiz pek çok ülkede olduğu gibi sık sık çeşitli doğal afetlerin görüldüğü bir coğrafya üzerinde yer almaktadır. Bu doğal afetlerin başında deprem gelmektedir. Deprem, yeryüzünün şiddetle sarsılması olayıdır. Depremler, yer kabuğunda yer alan fay hatlarından kaynaklanmaktadır. Ülkemiz, şiddetli depremler oluşturabilen önemli fay hatları üzerin- dedir(

Ülkemizde görülen bir diğer doğal afet ise heyelandır (Görsel 3.54). Zemini kayalardan oluşan bir yamacın üstündeki toprak kütlelerinin yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle yerlerinden koparak yer değiştirmesine heyelan ya da toprak kayması adı verilir. Heyelan, bazen çok ani gelişen bir afetken bazen zamanla gerçekleşebilir. Bu nedenle heyelana yatkın olduğu bilinen bölgelerde yerleşim yerleri kurulmamalı, bu bölgelere yakın yerlerde yaşayan insanlar iyi birer gözlemci olmalı ve fark ettikleri kütlesel hareketleri yerel yöneticilerle paylaşmalıdır.

Heyelan sadece yumuşak toprak örtüsünün kayması olarak düşünülmemelidir. Bu örtüyle birlikte dev kayalar, ağaçlar, yol ve dolgu malzemeleri de yerlerinden kopup gelir. Bu nedenle heyelanın yıkıcı bir etkisi vardır. Heyelan tehdidi fark edildiğinde yerleşim birimleri acilen boşaltılmalıdır. Heyelan anında heyelanın takip ettiği yoldan uzak durmak, mümkün olduğunca yüksek kesimlere çıkmak ya da farklı yerlere doğru uzaklaşmak ve çevredeki insanları uyarmak gerekir. Gelen kütlelerden kaçmak için yeterince zaman yoksa etrafınızda arkasına saklanabileceğiniz ve sağlam olduğunu düşündüğünüz bir yapı bulmanız ve baş ve boynunuzu koruyarak güvenli bir pozisyon almanız gerekir. Heyelanların zararlarının önlenebilmesi için yerleşim alanları yer bilimleri ve mühendislik açısından incelenmelidir. Heyelana yatkın yerlerin haritası çıkarılmalı, yeni veriler geldikçe güncellenmelidir ve halk bilinçlendirilmelidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

4. Sınıf Ferman Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 89 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
clap
1
confused
1
unlike
0
love
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!