Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Din Kültürü Anka Kuşu Yayınevi

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 58-59-60-61 Cevapları

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 58-59-60-61 Cevapları ve Soruları

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 58

Etkinlik

Söz ola kese savaşı, Kişi bile sözün demini,
Söz ola kestire başı, Demeye sözün kemini,
Söz ola ağulu aşı, Bu cihan cehennemini,
Bal ile yağ ede bir söz. Uçmağ ede bir söz.
Yunus Emre, Divan, s. 110.

Yukarıdaki dörtlüklerde hangi mesajlar verilmektedir? Arkadaşlarınızla konuşup bunları belirleyiniz.

  • Cevap: Yukarıdaki dörtlükte sözün yani konuşmanın öneminden bahsetmektedir. Bir sözün kavgayı bitirebileceği, insanın başını belaya sokabileceği, gönülleri elde edebileceği ifade edilmektedir.

Düşünelim-Hazırlanalım

“Helal kazanç”, “helal lokma” ifadeleri ne anlama gelir?

  • Cevap:

➢ Helal kazanç; Dinimizce haram olan şeylerden kaçınarak , meşru olan işleri yaparak gelir elde etmek demektir.

➢ Helal Lokma; Helal yoldan kazanılan gelire verilen isimdir.

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 59

Esasen Allah’ın (c.c.) yarattığı temiz ve helal yiyecekler pek çoktur. Bunlar, insanın ihtiyaçlarını karşılaması için yeterlidir. Öyleyse insan, Allah’ın yasakladığı yiyecek ve içeceklere el uzatmamalı, haram yollardan kazanç elde etmeye yönelmemelidir. Her zaman temiz ve helal olana yönelmeli, helal kazanç elde etmek için çalışmalıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Hiç kimse, elinin emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir lokma yememiştir. Allah’ın peygamberi Davud da kendi elinin emeğiyle kazandığını yerdi.” buyurarak bize bu konuda yol göstermiştir.Yeme ve içme konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de israftan kaçınmaktır. Allah (c.c.) bizi bu konuda uyarmakta ve israf edenleri sevmediğini belirtmektedir. Bu konuyla ilgili bir ayette, “Ey âdemoğuNan! Mescide her gidişinizde ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çünkü o (Allah), israf edenleri sevmez.” Hz. Peygamber (s.a.v.) de bir hadisinde, “Kibre düşmeden ve israfa kaçmadan (dilediğiniz gibi) yiyin, sadaka verin, harcayın ve giyinin!” buyurarak bizi uyarmıştır. Öyleyse bizler, yeme içme konusunda savurganlık etmemeli, israftan kaçınmalıyız. Örneğin, tabağımıza yiyeceğimiz kadar yemek almalı, artan yemekleri çöpe atmamalıyız.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 60

Bir şey yerken ve içerken besmele çekip Allah’ın (c.c.) adını anmak da yeme içme konusunda dikkat etmemiz gereken bir husustur. Bize nimetleri veren Allah’tır (c.c.). Onun nimetlerinden yararlanırken Rabb’imizin (c.c.) adını anmak sevaptır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Biriniz yemek yiyeceği zaman ‘Bismillah’ (Allah’ın adıyla) desin. Eğer yemeğin başında besmele çekmeyi unutursa ‘BismiNâhi fî evvelihî ve âhirihî’ (Başında da sonunda da Allah’ın adıyla) desin.”1 buyurarak bize tavsiyede bulunmuştur. Yemeği önünden yemek ve yemek yerken sağ eli kullanmak da sofrada uymamız gereken önemli kurallardan biridir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), yemek yerken tabağın içinde elini dolaştıran Ebu Seleme adlı bir çocuk sahabiyi şöyle uyarmıştı: “Oğlum, besmele çek! Sağ elinle ve önünden ye!” Yemeği çok yiyip mideyi tıka basa doldurmamak da sofrada dikkat edilmesi gereken kurallardan biridir. Peygamberimiz (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Âdemoğlu, midesinden daha şerli bir kap doldurmamıştır. Ona, belini doğrultacağı kadar birkaç lokma yeterlidir. Eğer daha fazla yemek istiyorsa midesini üçe ayırsın: Üçte birini yemek için, üçte birini su için, üçte birini de nefes almak için ayırsın (Boş bıraksın.).”

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 61

Yemeği bitirdikten sonra yemeği hazırlayanlara teşekkür etmek ve eline sağlık demek, Allah’a (c.c.) hamd etmek yeme içmede dikkat etmemiz gereken hususlardandır. Hz. Muhammed (s.a.v.), “Yemek yedikten sonra veya bir şey içtikten sonra Allah’a hamd eden kimseden Cenab-ı Hak razı olur.” buyurmuştur. Sofrada uyulması gerekli kurallardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

♦ Ağızda lokma varken konuşmamak.
♦ Yemeğe üflememek.
♦ Yemeği aile fertleriyle birlikte yemek.
♦ Yemek kaplarının ağzını kapatmak.
♦ Yemek seçmemek, yemekler hakkında olumsuz konuşmamak.
♦ Yemekte başkalarını tiksindirecek söz ve davranışlardan kaçınmak.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 58-59-60-61 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!