Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık

5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları SDR Dikey Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84

Sıcak bir yaz gününde dondurma yediğimizi düşünelim. Dondurmayı biraz beklettiğimizde dondurma erir (Görsel 4.1). Maddelerin erimesi ve donması, ortamın sıcaklığına bağlıdır. Erime ve donma olayları birbirinin tam tersidir. Erime, maddenin ısı alarak gerçekleştiği, donma ise maddenin ısı vererek gerçekleştiği bir olaydır.

Sıvı hâldeki maddelerin çevresine ısı vererek katı hâle geçmesine donma denir. Katı hâldeki maddelerin çevreden ısı alarak sıvı hâle geçmesine ise erime denir.

Maddeler erirken ısı alır. Buzun suya dönüşmesi, mumun veya katı yağın sıvı hâle geçmesi erime olayına örnektir. Çikolata katıdır, ısı alırsa erimeye başlar. Benzer şekilde, dondurma da ısı aldığı zaman erir.

Kışın kar topu oynamak için elimize kar aldığımızda ellerimiz üşür. Bunun sebebi, karın elimizdeki ısıyı alması ve erimesidir (Görsel 4.2). Bu sırada elimiz de ısı kaybeder, dolayısıyla üşürüz.

Kışın bazı yollarda gördüğümüz su birikintilerinin buz tutması, donma olayıdır (Görsel 4.3). Alışverişe gittiğimizde aldığımız dondurmayı erimemesi için eve gelir gelmez buzluğa koyarız. Bunu yapmamızın nedeni, dondurmanın ısı alarak erimesine engel olmaktır.

Donma olayı esnasında maddeler dışarıya ısı verir. Kar yağarken havada belli bir yumuşama olması, su buharının donarak kar hâline gelirken ortama ısı vermesi bu duruma örnektir. Kışın yağan kar, soğuk havalarda yerde kalırken havalar ısınmaya başladığında erir.

Kullandığımız birçok eşya, aslında daha önce eritilerek kalıplara dökülmüştür. Daha sonra belli soğutma işlemi ile dondurulur ve kullanılabilir hâle gelir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
14
clap
6
unlike
5
angry
1
happy
1
love
1
confused
1
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!