Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
5. Sınıf Yazılı Soruları

5. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları

Yazılı sınavlar başladı. Bu yazımızda 5. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019‘a sizler için hazırladık.

5. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları

1 )”Güneş Sistemi’nde 8 gezegen ve bunların çevresinde dönen 182 uydu vardır, bunlara ek olarak kuyruklu yıldızlar da sisteme dahildir.” Bu cümlede geçen terim anlamlı kelimeleri yazınız. (5p)

  • Cevap: Güneş, sistem, gezegen, uydu, kuyruklu yıldız.

a) İyi bir iş bulmak için kapı kapı dolaştı.
b) Bayram geldi ine masraf kapıları açıldı.
c) Bugün yine kaç kapı dolaştın, demiş Hatice.
d) Yardım etmek için hükümet konağına gitti.

2) Cümleleri uygun anlamlarla eşleştiriniz. (10p)
( b ) Giderlere yol açan gereksinim
( c ) Ev gezmesi için gidilen yer
( a ) İş, geçim, kısmet sağlayan yer
( d ) Devlet dairesi

  • Cevap:

3) Aşağıdaki paragrafta geçen hem yapım hem çekim eki almış sözcüğün altını çiziniz. (5p)

“Zürafaların deri desenleri birbiriyle aynı değildir, birçok hayvan türünün parmak izi yoktur. Zebraların çizgileri onların kimlik kartıdır.

  • Cevap:çizgileri

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik isim yoktur? (5p)
A) Masmavi denizi hayranlıkla izledi.
B) Oturma odasına iki tane çekyat aldık.
C) Gecekonduları dün yıktılar.
D) Akdeniz’de kavurucu sıcaklar başladı.

  • Cevap: A

5) Aşağıda yazılı olan kelimeleri ekine köküne ayırınız (isim-fiil kökü, yapım-çekim eki) (15p)

Geçitler ( GEÇ-İT-LER)     Fiil kökü+fiilden isim yapma eki-çoğul eki
Yapımcının (YAP-IM-CI-NIN) fiil kökü-fiilden isim yapma eki-isimden isim yapma eki-
Çantamızdan (ÇANTA-MIZ-DAN) isim kökü-çekim eki-çekim eki

6) Aşağıdaki paragrafta yazım yanlışı olan kelimelerin altını çizip doğrusunu yazınız. (5p)

“20. Yüzyılın başlarında yeni keşif edilen bir kaç icat, yirmibirinci yüzyıla umutla bakmamızı sağladı.

  • Cevap: Yüzyılın: yüzyılın       yirmibirinci: yirmi birinci     bir kaç: birkaç

7) Aşağıdaki cümleleri birleştirerek yeniden yazın ve amaç sonuç cümlesi haline getirin. (5p)

• Kütüphaneye gitmek, kitap almak. (Kitap almak için kütüphaneye gittim)
• Piknik yapmak, tatile gitmek. (Tatile piknik yapmak için gittim.)

  • Cevap:

8) Aşağıda boş bırakılan yerlere uygun noktalama işaretlerini koyunuz. (5p)
Okulların açılmasıyla başlayan okul serüveni (, ) nihayet öğrencilere faydalı olmaya başlamıştı( . ) Artık ortaokulda olan İzzettin köyünü özlüyordu(.)

9) Yazarken kitapları bir yana bırakır, aklımdan çıkarırım; kendi gidişimi aksatırlar diye. Gerçekten de iyi yazarlar üstüme fena abanır, yüreksiz ederler beni. Hani bir ressam varmış, horoz resimleri yaparmış da, uşaklarına, atölyesine hiç horoz sokmamalarını tembih edermiş, ben de öyle…Yazarın, paragraftaki ressam gibi davranma-sının nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir? (5p)
A) Okumaya çok zaman ayırdığından yazılarını ihmal etmesi
B) Uzun sürede kazandığı saygınlığı yitirme kaygısı
C) Özgün eserler verememe korkusu
D) Kendine gereğinden fazla güvenmesi

  • Cevap: C

10) (1) Nehrin kumlu sahilinden ateşin yandığı yere doğru ilerledim. (2) Burası, suların azgın zamanında oyduğu bir kovuktu. (3) Şimdi sular çekildiğinden rahatça kullanılabilecek bir barınak olmuştu. (4) Ateşi karşısında biri kız, ikisi erkek üç çocuk ısınmaya çalışıyordu.
Cümlelerden hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır? (5p)
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

  • Cevap: B

11) Uygar toplumu, toplumsal olaylara bilinçli yaklaşan insanlar oluşturur. Bu insanlar günlük yaşamda kendilerine ve çevrelerine karşı görevlerini aksatmadan yerine getirirlerse, o zaman iyi vatandaş olmaya hak kazanırlar. İşte mutluluk da iyi vatandaşın duyduğu iç rahatlığından başka bir şey değildir. Paragrafta, insanın iç rahatlığı aşağıdakilerden hangisine bağlanmıştır? (5p)
A) Yasamdaki değişmelere ayak uydurmasına
B) Toplumsal sorumlulukları yerine getirmesine
C) Deneyimleri doğrultusunda davranmasına
D) Dayanışma duygusunu geliştirmesine

  • Cevap: B

12) Aşağıdaki sözü açıklayan bir kompozisyon yazınız, istediğiniz türde yazabilirsiniz.(30p)

Hazırlamış olduğumuz “5. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019“a emojilerle tepki vermeye ne dersiniz :)

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!