Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 111

“6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 111

İslam dini, toplumsal düzeni sağlamada, birlik ve beraberliği oluşturmada en önemli yapı olarak tevhid inancını ortaya koymuştur. Yüce Allah, insanlar arasında dil, ırk, renk ayrımı yapılmaması gerektiğini vurgular. İnsanların sahip olduğu maddi özellikler bakımından birbirinden ayrılamayacağını belirtir.4 İslam dininde insanlar birbirlerinden ancak ve ancak yaptıkları ameller bakımından üstün olabilirler. Bu durum, Kur’an-ı Kerim’de “Ey insanlar! Şüphesiz sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık. Tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız O’na itaatsizlikten en fazla sakınanmızdır…”5 ayeti ile açıklanmıştır. Başka bir ayette “Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın, bölünüp parçalanmayın. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani siz birbirinize düşman idiniz de Allah gönüllerinizi birleştirdi ve O’nun nimeti sayesinde kardeş oldunuz. Siz bir ateş çukurunun tam kenarında iken oradan da sizi Allah kurtarmıştı. İşte Allah, size ayetlerini böyle açıklıyor ki doğru yolu bulasınız.”6 buyrulmuştur. Böylece insanların, tevhid inancına sarılarak bir olan Allah’a (c.c.) inanmaları ve aralarındaki farklılıklardan dolayı ayrılığa düşmemeleri gerektiği hatırlatılmıştır.
Birlik ve beraberliği sağlamada en önemli unsurlardan biri de kardeş olma bilincidir. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatında din kardeşliğine dair birçok örnek görebiliriz. İlk Müs- lümanlar, Mekke’de yaşadıkları zorlukları birlik ve beraberliğin vermiş olduğu inançla aşmışlardır. Kendilerine yapılan baskı ve eziyetlerin üstesinden kardeşlik bilinciyle gelmişlerdir. Hicret’ten sonra, Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından yapılan kardeşlik anlaşması ile ensar ve muhacir kardeş ilan edilmiş, Müslümanların birlikte huzur içinde yaşamaları sağlanmıştır. Bu kardeşlik anlaşması; Yüce Allah tarafından övülmüş7 ve tüm Müslümanlara örnek gösterilmiştir.

İslam dini, toplumun birlik ve beraberliğine katkıda bulunan davranışları emretmiş, sosyal hayatı ve düzeni bozan davranışları da yasaklamıştır. Temiz, merhametli, saygılı ve anlayışlı olmak; adaletli davranmak, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, hediyeleşmek, anne baba hakkını gözetmek, akrabaları ziyaret etmek gibi birlik ve beraberliği destekleyen davranışlar Kur’an-ı Kerim’de emredilmiştir. Bunlarla birlikte insanların aralarında düşmanlığa ve ayrılığa sebep olacak her türlü dedikodu, yalan, iftira, haset, hırsızlık, dolandırıcılık, israf gibi kötülükler de kesin bir dille yasaklanmıştır. Yüce Allah’ın (c.c.) emirleri ve yasakları, daha huzurlu ve mutlu bir toplum için konmuş kurallardır. Bu kurallara önce kişinin kendisinin uyması, sonra da çevresini bu şekilde davranmaya davet etmesi gerekir. İyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak her Müslüman’ın görevidir.

İslam dini, ibadetlerde birlik ve beraberliği destekler. İnsanlara sorumluluklarını hatırlatır. Hz. Muhammed (s.a.v.) öğütleri ile erdemli bir toplum inşa etmiştir. Söz ve davranışıyla Müslümanlara en güzel örnektir. İbadetlerin topluma olan etkileriyle ilgili şu örnekleri verebiliriz: Kur’an-ı Kerim’de namaz kılmak emredilmiş ve “Kitaptan sana vahyedilenleri oku, namazı özenle kıl. Kuşkusuz namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten meneder. Allah’ı anmak her şeyden önemlidir. Allah yaptıklarınızı bilir.”8 ayetiyle, 4

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 111 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!