Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 95

“6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 95

Hudeybiye Antlaşması

Hendek Savaşı’ndan bir yıl sonra, Hz. Peygamber, rüyasında Kâbe’yi tavaf ettiğini gördü. Bunun üzerine 628 yılı Zilkade ayında bin dört yüz kadar Müslüman’la beraber hac veya umre yapmak için Mekke’ye doğru yola çıktı. Mekkeliler ise Müslümanların şehre girmelerine izin vermeyeceklerini ilan ederek onların barış içinde Mekke’de ibadet etmesine karşı çıktı. Mekke’ye giremeyen Müslümanlar, gerekirse savaşacaklarına dair Hz. Peygamber’e biat etti. Bu ahitleşmeye Rıdvan Biatı adı verildi.36 Müslümanların kararlılığını öğrenen Mekkeliler, antlaşmaya razı oldu. Mekke yakınlarındaki Hudeybiye bölgesinde, Müslümanlarla Mekkeli müşrikler arasında bir antlaşma yapıldı. Bu olay, Hudeybiye Antlaşması olarak anıldı. 37 Müslümanlar ile Mekkeliler arasında yapılan Hudeybiye Antlaşması’nın bazı maddeleri şöyleydi:

Taraflar, on yıl boyunca birbirleriyle savaşmayacak ve ticaret kervanlarına karışmayacaktır.
Müslümanlar o yıl geri dönecek, ertesi yıl üç günlüğüne Kâbe’yi ziyaret edebilecektir.
Her iki taraf da Arap kabilelerinden istedikleriyle antlaşma yapabilecektir.
Mekkelilerden biri Medinelilere sığınırsa geri verilecek ancak Medinelilerden biri Mekkelilere sığınırsa geri verilmeyecektir.38

Bu antlaşma, görünüşte Müslümanların aleyhine olsa da uzun süren savaş dönemine son verdi. Ancak sahabiler, Kâbe’ye gidip ibadet edemedikleri için çok üzüldüler. Müslümanlar antlaşmadan hoşnut olmasalar da Hz. Peygamber’e bağlılıkları nedeniyle geri döndüler. Yolda Fetih suresi indirildi. Bu surenin ilk üç ayeti, Mekke’nin fethedileceğini müjdeliyordu. Hudeybiye Antlaşması’ndan bir yıl sonra Hz. Peygamber, beraberinde iki bin saha- bi ile gelerek üç günlüğüne umre yaptı. Sonraki yıl Mekke fethedildi. Böylece Fetih suresinde verilen müjde, daha iki yıl geçmeden gerçekleşmiş oldu.

PAYLAŞALIM

“Hudeybiye Antlaşması’nda sahabilerin hoşnut olmadığı maddeler hangileridir? Bu maddelerin Hz. Peygamber tarafından kabul edilme sebebi ne olabilir?” Bu sorularla ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Hudeybiye Antlaşması’nda sahabelerin hoşnut olmadığı maddeler arasında öne çıkanlar, örneğin antlaşmanın şartlarına göre geri dönüp Mekke’ye gelen Müslümanların iade edilmesi gerektiği maddesi ve onların kabul edilmesi halinde bu Müslümanların Medine’ye dönemeyecekleri maddesi olabilir. Sahabeler, bu maddelerin zorlayıcı olduğunu ve İslam’ın ilkelerine aykırı olduğunu düşünebilirlerdi. Ancak Hz. Peygamber, barışın ve toplumsal istikrarın sağlanması için bu tavizleri vermiş olabilir. Hudeybiye Antlaşması, sonunda uzun vadeli bir barışı mümkün kıldı ve İslam’ın yayılmasına olanak sağladı. Bu nedenle Hz. Peygamber, uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli fedakarlıkları göze aldı. Bu konuyu arkadaşlarımızla tartışarak, Hz. Peygamber’in stratejik zekasını ve barışın önemini anlayabiliriz.

6. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 95 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!