Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Meb Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 168

“6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 168 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 168

Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutuların içindeki uygun ifadelerle tamamlayınız.

  • Cevap:

İnsan vücudundaki sistem, yapı ve organların uyum içinde sorunsuz çalışmasını sinir sistemi ile iç salgı bezlerinden oluşan denetleyici ve düzenleyici sistemler sağlar.

Sinir sistemi merkezî ve çevresel sinir sistemi olmak üzere ikiye ayrılır. Merkezî sinir sistemi ise beyin, beyincik omurilik soğanı ve omurilik yapılarını içerir. Beyin; öğrenme, hafıza ve yönetim merkezidir. Acıkma, susama, uyku gibi olayları düzenler. Beyin aynı zamanda konuşma koşma gibi istemli hareketlerin gerçekleşmesini sağlar. Beyincik vücudun denge ve hareket merkezidir. Kasların birbiri ile uyum içerisinde çalışmasını sağlar. Omurilik soğanı, isteğimiz dışında çalışan iç organlarımızın çalışmasını kontrol eder. Solunum, dolaşım sindirim gibi sistemlerimizin çalışmasını düzenler. Yutma, öksürme, hapşırma kusma gibi olayları kontrol eder. Omurilik, beyin ile organlar arasındaki bağlantıyı sağlar ve refleks hareketlerini kontrol eder. Çevresel sinir sistemi, vücudu ağ şeklinde sararak merkezî sinir sistemi ile organ ve yapıların bağlantısını sağlar.

Vücuttaki sistemleri denetlemek ve çalışmalarını düzenlemek için hormon adı verilen salgılar üreten yapılar iç salgı bezlerini oluşturur. Hipofiz bezi diğer salgı bezlerini kontrol eden ve büyümeyi sağlayan büyüme hormonunu salgılar. Tiroid bezi vücuttaki kimyasal olayları düzenleyen tiroksin hormonunu salgılar. Böbrek üstü bezleri; korku, heyecan gibi durumlarda adrenalin  hormonu salgılar. Pankreas, kandaki şeker oranını düzenleyen insülin ve glukagon hormonlarını salgılar. Erkeklerde testis, dişilerde yumurtalık olarak adlandırılan eşeysel bezler hem üreme hücrelerinin üretilmesini hem de cinsiyete özgü özelliklerin ortaya çıkmasını sağlar.

Genellikle 10-19 yaşları arasında gerçekleşen ve yetişkinliğe geçiş dönemi olarak nitelendirilen ergenlik döneminde birey; bedensel, ruhsal ve zihinsel olarak gelişir. Bu dönemin sağlıklı geçirilebilmesi için spor ve sanat faaliyetleri ile ilgilenilebilir.

6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 168 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!