Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Meb Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 208

“6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 208 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 208

Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutuların içindeki uygun ifadelerle tamamlayınız.

  • Cevap:

Elektrik enerjisinin iletimine karşı gösterilen zorluk elektriksel direnç olarak adlandırılır. Madde iletken de olsa yalıtkan da olsa bu dirence sahiptir. İletken maddelerin direnci az olduğundan devrede kullanılan teller iletken maddelerden seçilir. Böylece devredeki ampul ışık verir. Devrede elektriksel direnci yüksek olan yalıtkan maddeler kullanılırsa ampul ışık vermez.

Farklı cinste ve farklı özellikteki maddelerin elektriksel direnci farklıdır. İletken olduğu bilinen maddelerden bakırın elektriksel direnci demire göre azdır. Özdeş pil ve ampule sahip iki devrede uzunluk ve kalınlıkları aynı olan bakır ve demir tel kullanıldığında ampul parmaklığı aynı olmaz. Bu devrelerden bakır kullanılan devrede ampul daha parlak yanar.

Aynı maddeden yapılan iletken tellerden uzun tel kısa olan tele göre, kesit alanı küçük olan tel ise kesit alanı büyük olan tele göre fazla elektriksel dirence sahiptir.

Kullanım alanına göre farklı elektrikli aletlerde farklı dirence sahip iletken teller tercih edilir. Örneğin fırında, ütüde, şarj aletlerinde dirençleri farklı teller tercih edilmektedir.

Elektrik enerjisi ampuller sayesinde ışık enerjisine dönüştürülebilir. Ampulün içinde büyük dirence sahip tungsten metalinden yapılan filaman tel kullanılır. Filaman uzun, ince bir teldir ve ampulün içine sığması için sarmal hâle getirilir. Üzerinden elektrik enerjisi geçen bu yüksek dirençli tel ısınıp, akkor hâline gelerek ışık saçmaya başlar.

6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 208 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!