Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Matbaa Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık Sayfa 124

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 Adım Adım Matbaa Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 124

Bir maddenin başka bir madde içerisinde gözle görülemeyecek şekilde dağılmasına çözünme denir. Mürekkep, suda çözünen bir maddedir. Çözünme esnasında mürekkebi ve suyu oluşturan tanecikler birbiri içerisinde gözle görülemeyecek şekilde dağılır.

Bunun sonucunda su ve mürekkep birbirinden ayırt edilemez ve tek bir madde gibi görünür. Oysa suyu ve zeytinyağını aynı kaba koyduğunuzda su, kabın dibinde; zeytinyağı ise kabın içindeki suyun üzerinde kalır. Kabın içindeki su ve zeytinyağı birbirinden ayırt edilebilir. Çünkü bazı maddeler birbiri içerisinde çözünmez.

Birbiri içinde çözünmeyen ve aynı kaba konulan sıvıların kap içindeki konumları yoğunluklarına bağlıdır. Birbiri içinde çözünmeyen sıvılar aynı kaba konulduğunda yoğunluğu büyük olan sıvı, kabın dibinde; yoğunluğu küçük olan sıvı, kabın üst kısmında kalır (Görsel 4.2.1). Şimdi bu durumu gözlemlemek için “Birbiri İçinde Çözünmeyen Sıvıların Aynı Kaptaki Konumu” isimli deneyi yapınız.

BİRBİRİ İÇİNDE ÇÖZÜNMEYEN SIVILARIN AYNI KAPTAKİ KONUMU

Gerekli Malzemeler:

Beherglas, nar ekşisi, zeytinyağı, üzüm sirkesi, eldiven.

Uygulama Aşamaları

1. Eldiveni giyiniz.
2. Beherglasın içine sırayla bir miktar nar ekşisi, bir miktar zeytinyağı ve bir miktar üzüm sirkesini koyunuz (Sıvıların beherglastan taşmamasına özen gösteriniz.).
3. Sıvıların beherglastaki konumlarım gözlemleyiniz.

Sonuca Varma

1. Beherglasa konulan sıvıların birbirinden ayırt edilebilmesinin sebebi nedir?

  • Cevap: Beherglasa konulan sıvıların birbirinden ayırt edilebilmesinin sebebi, sıvıların birbiri içinde çözünmemesi ve farklı yoğunluklara sahip olmasıdır.

2. Beherglastaki sıvıların yoğunlukları arasındaki ilişki nedir?

  • Cevap: Beherglastaki sıvıların konumları, yoğunluklarına bağlı olarak belirlenir. En yoğun olan en altta, en az yoğun olan ise en üstte yer alır.

Beyin Fırtınası 

Yandaki görselde birbiri içinde çözünmeyen beş sıvının aynı kaptaki konumları verilmiştir. Görseli inceleyerek aşağıdaki sorulan cevaplayınız. Cevaplarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

• Yoğunluğu en büyük olan sıvı hangisidir?

  • Cevap: Yoğunluğu en büyük olan sıvı: O

• Yoğunluğu en küçük olan sıvı hangisidir?

  • Cevap: Yoğunluğu en küçük olan sıvı: K

• Sıvıların yoğunlukları arasındaki ilişki nedir?

  • Cevap: Sıvıların yoğunlukları arasındaki ilişki, sıvının kütlesi ve hacmi arasındaki ilişkiye dayanır ve yoğunluğu daha büyük olan sıvılar daha fazla kütleye sahip olur.

6. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 124 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
12
love
7
clap
5
angry
3
unlike
1
happy
1
sad
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!