Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 114

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 114

Katı maddeler, tanecikleri arasındaki boşluk çok az olduğu için sı- kıştırılamaz. Katı tanecikleri sadece titreşim hareketi yapar, öteleme ve dönme hareketi yapmaz. Katı maddelerin belirli bir şekilleri ve hacimleri vardır. Katı tanecikleri, çok yavaş hareket ettikleri için yandaki görselde tek çizgi ile gösterilmiştir (Sayfadaki tüm tanecik görsellerinde bulunan çizgi sayıları, taneciklerin hareket süratini temsil etmektedir.).

Sıvı maddelerin tanecikleri arasında katılardan daha çok boşluk vardır. Sıvı maddeler sıkıştırılamaz (Özel şartlarda çok az sıkıştırılabilirler.). Sıvı tanecikleri titreşim hareketinin yanı sıra öteleme ve dönme hareketleri de yapar. Bu nedenle sıvılar, akışkan özelliktedir. Sıvıların belirli bir hacimleri olmasına rağmen belirli bir şekilleri yoktur. Sıvılar, bulundukları kabın şeklini alır. Sıvı tanecikleri, katılardan daha süratli hareket ettikleri için yandaki görselde iki çizgi ile gösterilmiştir.

Gaz maddelerin tanecikleri arasındaki boşluk, katı ve sıvılara göre daha fazladır. Bu nedenle gaz maddeler, kolaylıkla sıkıştırılabilir. Gaz tanecikleri birbirinden bağımsız olarak her yönde ve çok hızlı hareket eder ve titreşim hareketinin yanı sıra dönme ve öteleme hareketi yapar. Gaz maddelerin belirli bir şekilleri ve sabit bir hacimleri yoktur. Bulundukları kapalı kabın şeklini alır ve hacmini doldururlar. Tıpkı sıvılar gibi gazlar da akışkan özelliktedir. Tanecikleri çok hızlı hareket ettiği için gaz maddeler, bulundukları ortama çok hızlı bir şekilde yayılır. Gaz tanecikleri, katı ve sıvılardan daha süratli hareket ettiği için yandaki görselde üç çizgi ile gösterilmiştir.

Maddenin fiziksel hâlini, tanecikleri arasındaki boşluk ve taneciklerinin hareket hızları belirler. Madde ısı aldığında tanecikleri hızlanır ve tanecikler arası mesafe artabilir. Madde ısı verdiğinde ise tanecik hızları azalarak tanecikler arası mesafe azalabilir. Bu durumlarda maddenin fiziksel hâli değişebilir. Bir maddenin ısı alarak veya vererek bir fiziksel hâlden diğerine geçmesine hâl değişimi denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 114 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
1
angry
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!