Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 65

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 65

Vücudun enerji ihtiyacı, besinlerden oksijen kullanılarak karşılanır. Hayatta kalabilmek için besin almak yeterli değildir. Besin almak kadar önemli olan diğer faktör ise oksijendir. Besin ve oksijen hücrelerde kullanılınca atık madde olarak karbondioksit oluşur. Bu gazın vücut dışına atılması gerekir. Oksijenin kana geçirilerek vücudun kullanabileceği hâle getirilmesini, karbondioksidin kandan uzaklaştırılmasını solunum sistemi sağlar. Sistematik olarak ve uyumlu çalışan solunum sistemi organları, oksijenin etkin şekilde alınmasına, kullanılmasına ve daha sonra karbondioksidin atılmasına olanak verir.

Solunum sistemini burun, yutak, gırtlak, soluk borusu, bronşlar ve akciğerler oluşturur. Diyafram, solunum sisteminin görevini yapmasına yardımcı olan bir kastır.

Solunan havanın vücuda alındığı ve kullanıldıktan sonra dışarı verildiği organdır. Burun içindeki mukus sıvısı havayı nemlendirir. Burundaki kılcal damarlar havayı ısıtır, kıllar havadaki toz parçacıklarını tutar.

Yutaktan gelen havayı soluk borusuna iletir. Gırtlağın içinde ses telleri yer alır. Gırtlak, soluk borusunun başlangıcında bulunur. Yapısında kıkırdak vardır.

Burun ve ağız boşluğuyla, soluk ve yemek borusunun birleştiği yapıdır. Burundan gelen hava, yutaktan geçerek gırtlağa ulaşır.

Soluk borusu, akciğere hava iletmek için iki kola ayrılır. Biri sağ, diğeri sol akciğere giden bu kolların her birine bronş adı verilir.

Gırtlak ile akciğerler arasında bulunan ve havanın iletimini sağlayan yapıdır. Yapısında üst üste dizilmiş kıkırdak halkalar vardır. Bu sayede şeklini koruyarak sürekli açık kalır ve hava geçişinin sorunsuz olmasını sağlar. Soluk borusunun iç yüzeyindeki zar, havayla gelen toz parçacıklarını tutmak için yapışkan bir salgı üretir.

Akciğerlerin içerisindeki küçük hava kanalları yani bronşların akciğer içindeki kollarıdır. Bu yapılar, bronşlardan gelen havanın alveollere iletilmesini sağlar.

Göğüs kafesinin içinde bulunan akciğerler süngerimsi bir yapıdadır. Akciğerlerin dışını kaplayan zar, akciğerleri dış etkenlerden korur. İnsan vücudunda sağ ve sol olmak üzere iki akciğer vardır. Sağ akciğer, sol akciğere göre daha büyüktür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
angry
2
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!