Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
6. Sınıf Yazılı Soruları

6. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları

Yazılı sınavlar başladı. Bu yazımızda 6. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019‘a sizler için hazırladık.

6. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları

Avcının biri tuzak kurarak bir serçe avlamış. Eline alır almaz serçe dile gelmiş ve: “Şayet beni bırakır-san sana üç altın öğüt vereceğim. İyi düşün!” demiş. Avcı düşünmüş ve kabul etmiş. Serçe, “Bir şartım daha var.” demiş. “Öğüdün birini elindeyken vereceğim, ikincisini karşıki damın üzerinde, sonuncusunu ise ağaçta söyleyeceğim.” Avcı bunu da kabul etmiş. Serçe, “Birinci nasihatim; olmayacak şeyi söyleyenlere kim olursa olsun inanma!” demiş. Avcı avucunu açarak uçmasına izin vermiş. Serçe dama konunca, “İkinci öğüdüm; Kaçırdığın fırsatların arkasından asla kederlenme. Yaşadığın anın kıymetini bil, pişmanlıkla vakit geçirme.” demiş ve eklemiş, “Karnımda paha biçilmez bir inci tanesi vardı ama kaçırdın onu. Kısmetin değilmiş.”
Avcı, “Eyvah! Ben ne yaptım, neden bıraktım seni?” Serçe, “Az önce ne söyledim sana? Kaçırdığın şey için dövünmeyeceksin. Ayrıca ilk öğüdümü de unuttun.” Avcı kendine gelmiş ve üçüncü nasihati istemiş. Serçe ağaca geçince, “Boş ver onu, ikisini tuttun mu ki üçüncüsünü bekliyorsun. Hadi bana eyvallah!” deyip uçup gitmiş.

(Aşağıdaki ilk dört soruyu yukarıdaki metne göre cevaplayınız.)

1. Metnin içeriğine uygun farklı bir başlık bularak aşağıya yazınız. (2P)

  • Cevap: AKILLI SERÇE

2. Serçenin metinde geçen iki öğüdünü yazınız. (3P)

  • Cevap: olmayacak şeyi söyleyenlere kim olursa olsun inanma! Kaçırdığın şey için dövünmeyeceksin.

3. Metinde anlatılan olay nedir? (4P)

  • Cevap: Bir serçenin av olarak yakalanmasının ardından aklını kullanarak yeniden özgür kalmasıdır.

4. Serçenin söylemediği üçüncü öğüdün ne olabileceğini metinden yola çıkarak yazınız. Neden? (5P)

  • Cevap: Aklını kullan kimsenin seni kandırmasına izin verme olabilir.

5. Aşağıdaki cümlelerin başına doğruysa (D), yanlışsa (Y) yazınız. (10P)

  • Cevap:

( D ) “Doğruysa” kelimesi kalınlık-incelik uyumuna uyar.
( D ) Biri konuşturulacağı zaman (:) veya (-) kullanılır.
( Y ) Hikâye türü tamamen hayal ürünü olarak oluşturulur.
( Y ) Masal türü başlığını başkahramandan alır.
( D ) Zamirler isim olmadıkları halde isim soylu sözcüklerin yerine kullanılır.

6. Aşağıdaki cümlelerin başına nesnelse (N), öznelse (Ö) yazınız. (10P)

  • Cevap:

( Ö ) Mikrop türleri üzerine yaptığın çalışmaları çok beğendim.
(N ) Gidiş dönüş yalnız otuz dört kilometre.
( Ö) Dağların büyüklüğü çok heyecan vericidir.
(N ) 12 Mart’ta Meclis tarafından İstiklal Marşı kabul edilmiştir.
( Ö) Milletimizin kahramanlığı tüm milletler tarafından parmakla gösterilir.

7. Aşağıda karışık olarak verilen kelimeleri anlamlı ve kurallı tümceler haline getiriniz. (12P)

  • Cevap:

– gece de evimi – açlıktan – gündüz avcılık – köpeğim – bekleyen – yapan – ölmek üzere
– adamın – sordu – yanındaki – dilenci – bohçayı
– bir gün – yaşayan – bir zahide – çölde – hacılar – rastladılar
– görüyorlardı – Çinli – daha üstün – ressamlar – kendilerini – Rumlu ressamlardan

8. Aşağıdaki cümleleri olayın akışına ve mantık sırasına göre yeniden düzenleyerek bir paragraf oluş-turunuz. (8P)
(…3…) Bu sayede gökyüzünde hızla hareket eden ışıklar görülür.
(…5…) Bu sırada ortaya ışık çıkar.
(…1…) Kum tanesi kadar küçük göktaşları atmosfere girer.
(…6…) Göktaşı yağmurları oluşur.
(…4…) Bu olay yıldız kayması ya da akan yıldız adıyla bilinir.
(…2…) Bu göktaşları atmosferde ısınır ve yanar.
(…7…) Hava ne kadar temizse, ışık kirliliği ne kadar azsa o kadar çok göktaşı görülebilir.

  • Cevap:

9. Aşağıdaki eş sesli kelimeleri farklı anlamlara gelecek şekilde iki örnek cümlede kullanınız. (12P)

  • Cevap:

Çay: Çay içmeyi sevmem.
Çay: Evimizin yanından çay akar geçerdi.

At: Çöpleri at.
At: Atın rengi beyazdı

Düş: Düşlerde dedemi görürüm.
Düş: Düşmüş ve ayağını incitmiş.

Yan: Yan yatmış tekne gördüm.
Yan: Yanmış odunlar kıpkırmızı idi.

Bağ: Bağlamak için eğildi.
Bağ: Bağdan iki salkım üzüm kopardı.

İç: İçtiğimiz su temizdir.
İç: İçi yanmış da kavrulmuş

10. Aşağıdaki cümlelerde noktalarla boş bırakılan yerlere uygun yapım ya da çekim ekini getirerek tamamlayınız. Getirdiğiniz eklerin adlarını yazınız. (10P)

  • Cevap:

Çiçek……ler pasajın…da… bir dükkandan çiçek…ler… aldım.
Onlar…… bende…… kalsa daha karlı…… çıkarız.
Kalem…….imi yine ev…de…. unutacakken son anda…. anne m…… hatırlattı.

11. Aşağıdaki kelimeleri eşleştirerek birer isim tamlaması haline getiriniz. Oluşturduğunuz isim tamlamalarının türlerini yazınız. (14P)

Kelimeler

1. İnsanlar … Kalem

  • Tamlama: insanların kalemleri
  • Türü: belirtili isim tamlaması

2. Tahta … Boya

  • Tamlama: tahta boyası
  • Türü: belirtisiz isim tamlaması

3. Masa … Balık

  • Tamlama: masadaki balık
  • Türü: sıfat tamlaması

4. Kök … Vefasızlık

  • Tamlama: vefasızlığın kökeni
  • Türü: belirtili isim tamlaması

5. Erik … Deniz

  • Tamlama: deniz eriği
  • Türü: belirtisiz isim tamlaması

6. Yunus … Örtü

  • Tamlama: yunus desenli örtü
  • Türü: zincirleme isim tamlaması

7. Ölü … Ağaç çiçek

  • Tamlama: ölü ağaçlardan düşen çiçekler
  • Türü: zincirleme isim tamlaması

12. Aşağıdaki cümlelerde var olan zamirlerin altını çizerek türlerini yazınız. (10P)

  • Cevap:

Bu çorapları babana, bunları kardeşine götür. ( bunları )
Sabah onun geleceğini duyunca içi kıpır kıpır oldu. ( onun )
Kimi insanlar dolaşıyor, kimisi televizyon izliyordu. ( kimi )
Derhal odana dön ve onları kaldır! ( onları )
Bazı kitapları raflara, bazılarını kolilerelere koyun. . (bazılarını )

Hazırlamış olduğumuz “6. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019“a emojilerle tepki vermeye ne dersiniz :)

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
clap
3
angry
1
love
1
confused
1
unlike
0
happy
0
sad

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!