Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Meb Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 54

“7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 54 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 54

Massachusetts (Masaçusets) Teknoloji Enstitüsünde (MIT) çalışan bir grup mühendis, bir tür robot planör tasarlamıştır. Kuşlar gibi havada süzülebilen, yelkenli gemiler gibi dalgaların üzerinde sörf yapabilen robot planörün ağırlığı 3 kilogramdan daha az ve tipik bir yelkenli gemiden 10 kat daha hızlı hareket edebilmektedir.

Hem kuşların hem de yelkenli gemilerin daha hızlı hareket etmesini sağlayan etkenler aynı: kolayca asılı kalabilmek ve farklı hızlarla hareket eden iki ortamla etkileşmek. Albatroslar, kanatları sayesinde havada asılı kalmada çok başarılıdır. Ancak uçtukları hava katmanlarındaki rüzgârlar arasındaki hız farkı azdır. Yelkenli gemilerse birbirinden çok farklı hızlarla hareket eden iki ayrı ortamın içinde bulunmaktadır: hava ve su.

Araştırmacılar, ilk olarak hem uçabilen hem de yüzebilen bir hibrit araç tasarlamıştır. Kanat açıklığı 3 metre olan araca üçgen biçimli bir yelken ve kanat benzeri zayıf bir karina eklemişlerdir. Kuramsal modeller kullanılarak yapılan tahminler, böyle bir aracın hafif rüzgârlı havalarda sıradan yelkenli gemilerden 3-10 kat daha hızlı hareket edebileceğini ve yaklaşık olarak saatte 35 kilometre hıza ulaşması için albatrosların ihtiyacı olan rüzgârın sadece yarısının yeterli olacağını göstermektedir.

Üretilen ilk prototipe küresel konumlama sistemi (GPS), sensörler, ultrason ve otomatik pilot cihazı eklenmiştir. Botun hızı saatte 30 kilometrenin üzerine çıkarıldığında robot planör kendiliğinden havalanarak otonom biçimde rüzgârda süzülmeye başlamış daha sonra bir uzaktan kumandayla robota alçalma komutu verilmiştir. Suya battıktan sonra robotun hareket yönünün arzu edildiği gibi kontrol edilebildiği görülmüştür. Tekrar havalanma komutu verildiğinde ise robot sudan çıkmayı başarmıştır.

Araştırmacılar gelecekte hem uçabilen hem de yüzebilen robot filolarını okyanuslarda veri toplamak amacıyla kullanmayı planlamaktadır.

Doğadan esinlenerek hava veya su direncinin etkisini azaltmaya yönelik bir araç tasarlasanız hangi hayvanın hangi özelliğini hangi amaçla tasarımınızda kullanmak isterdiniz?

  • Cevap: Hızlı trenlerin tasarımında trenin hızını artırmak için balıkçıl kuşların sivri gagalarından ilham alınması örneğindeki gibi doğadaki canlıların sürtünmeyi azaltan yapıları ile ilgili cevaplar doğru kabul edilecektir.

7. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 54 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!