Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 194 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 194 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 194 Cevapları Yıldırım Yayınları

Rejenerasyon ile Üreme

Rejenerasyon, canlıların yıpranan ya da kopan kısımlarını yenileme yeteneğidir. Birçok hayvan kopan vücut parçalarını tamamlayabilir. Örneğin denizyıldızları kopan kollarını yenileyebilir. Bazı denizyıldızı türlerinde ise kopan kolların kendini tamamlamasıyla yeni bir denizyıldızı oluşur. Yengeç çenesini, semender bacağını, kertenkele kuyruğunu rejenerasyon ile yenileyebilir. İnsanda kırılan kemiğin onarılması, yaraların iyileşmesi de rejenerasyona örnektir. Bazı canlılar kopan vücut parçalarının eksik kısımlarını tamamlayarak yeni canlılar oluşturur. Bu olaya eşeysiz üreme çeşitlerinden olan rejenerasyonla üreme adı verilir. Örneğin planaryada (yassı solucan) rejenerasyon vücut düzeyinde olup üremeyi sağlar. Planaryada kopan bir parça, parçadaki hücreler tarafından tamamlanarak yeni bir planarya oluşturur.

Hayvanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme

Omurgasız hayvanların birçoğunun bölünme, tomurcuklanma, rejenerasyon ile üreme gibi yollarla eşeysiz olarak çoğalabildiklerini öğrendiniz. Eşeyli üreme ise omurgalı ve omurgasız hayvanlarda yaygın olarak görülen üreme biçimidir. Bitkilerde olduğu gibi hayvanlarda da eşeyli üreme döllenmeyle başlar. Hayvanlarda döllenme farklı şekillerde gerçekleşir. Hayvanlarda döllenme, canlı vücudunun içinde veya dış ortamda gerçekleşebilir. Hayvanlarda doğurarak ve yumurtayla çoğalma gibi şeklinde üreme çeşitleri görülür.
DöMenmiş Yumurtaya Ne Olur?

Zigot oluşumunun ardından embriyo, ebeveynlerinden aldığı kalıtsal materyaldeki bilgi ve çevresel koşullara bağlı olarak gelişir. Hayvanlarda embriyo, gelişimini yumurtada ya da anne vücudunda sürdürür. Her hayvan türü kendisine benzer yavrular meydana getirerek neslini devam ettirir. Kurbağa gibi bazı canlıların hayat döngüsünde başkalaşım görülür. Çoğu böcek (uğur böceği, karasinek, çekirge vb.) ve kurbağa yavruları, yumurtadan çıktığında ebeveynlerine benzemez. Yavrular büyüdükçe biçim ve renk değiştirir. Ancak gelişimlerini tamamladıklarında yetişkin bireylere benzer. Bazı hayvanların yumurtadan çıktıktan sonra erişkin birey olana kadar geçirdikleri yapısal değişim sürecine başkalaşım denir. En bilinen örneği ise tırtılın belli bir süre sonra önce koza (pupa) hâline sonra ise kozanın farklılaşarak kelebeğe dönüşmesidir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 194 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
1
clap
1
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!