Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 203 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 203 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 203 Cevapları Yıldırım Yayınları

Bitki ve Hayvanlarda Büyüme ve Gelişmeye Etki Eden Faktörler

Büyüme ve Gelişme Nedir?

Canlılık özelliklerinden birinin büyüme ve gelişme olduğunu hatırlayınız. Büyüme, canlının kütlesinin ve hacminin artmasıdır. Canlıyı oluşturan hücrelerin bölünmesi sonucu gerçekleşir. Büyümeyle birlikte gelişme de olur. Gelişme, canlının yetişkin bir birey olana kadar geçirdiği değişikliklerdir. Gelişme, biyolojik işlevlerin kazanılmasını ifade etmekte, hücre ve dokuların yapı ve bileşimindeki değişiklikler sonucunda oluşmaktadır. Ebeveynlerden aktarılan kalıtsal materyal, yavru canlının büyüyüp gelişmesiyle ilgili bilgileri de taşır. Örneğin döllenmiş bir güvercin yumurtasından güvercin oluştuğu bilgisi ebeveynlerden gelen yumurta ve sperm hücrelerinde taşınır. Bitkiler ve hayvanlar yaşam döngüleri içerisinde büyür ve gelişir.

Bitkilerde Büyüme ve Gelişmeyi Neler Etkiler?

Bir bitkinin tohumu doğada çimlendiği yerde büyür ve gelişir. İlk kök, gövde ve yapraklarının gelişimiyle birlikte bitki büyümeyi sürdürür. Genç bir fidan geliştikçe fidanın kökleri toprağın derinliklerine uzanır, gövdesi kalınlaşır, yeni dalları ve yaprakları oluşur. Bitkiler yaşamları boyunca büyümeye devam eder. Bitkiler gelişimlerini kalıtsal materyaldeki bilgiler doğrultusunda sürdürmekle birlikte çevre koşullarından etkilenir. Bitkilerin büyüme ve gelişmesini etkileyen bu koşullar genellikle su, mineraller, sıcaklık, ışık, oksijen ve karbondioksittir.

Hava (Oksijen ve karbondioksit)
Bitkiler besinlerden enerji elde etmek için havanın oksijenini kullanır. Kendi besinini üretebilmesi için de havadaki karbondiok- sidi kullanır. Besin ve enerji üretimi büyüme ve gelişme için gereklidir.

Su
Bitkinin canlılığını sürdürmesi ve büyümesi için suya ihtiyacı vardır. Büyüme ve gelişme için gerekli besin sentezle- nirken su ve suda çözünmüş mineraller de kullanılır. Su, topraktan köklerle alınır.

Mineraller
Bitkinin büyümesi için gerekli mineraller toprakta ve suda çözünmüş olarak bulu nur. Fosfat bu minerallerden biridir.

Işık
Bitkiler yeterli ışık aldığında büyür ve gelişir. Çünkü, özellikle yapraklarda besin sentezlenebil- mesi için su ve karbondioksitle birlikte ışığa daha çok ihtiyaç duyulur. Bitki yaprakları dallarda ışık alacak biçimde dizilmiştir.

Sıcaklık
Bitkiler genelde 15-30°C arasındaki sıcaklıkta büyür. İlkbaharda hava sıcaklığının artmasıyla ağaçlar, tomurcuk oluşturur, yeni dallar ve yapraklar çıkarır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 203 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
1
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!