Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları Yıldırım Yayınları

Dünya gibi diğer gök cisimleri de üzerindeki varlıklara çekim kuvveti uygular. Gök cisimlerinin uyguladıkları bu çekim kuvvetine kütle çekim kuvveti adı verilir. Bir gök cisminin kütle çekim kuvvetinin büyüklüğü, o gök cisminin kütlesine bağlıdır. Bir gök cisminin kütlesi ne kadar büyükse üzerindeki varlıklara uyguladığı kütle çekim kuvveti de o kadar fazla olur. Yer çekimi, kütle çekim kuvvetine en güzel örnektir. Yere düşen bir elmanın bu hareketinin kaynağı Dünya’nın kütlesi ve elmanın kütlesi sebebiyle birbirine uyguladıkları kuvvettir. Kütle çekim kuvveti; cisimlerin kütleleriyle doğru orantılı, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılıdır. Yani eğer Dünya’dan uzaklaşmaya başlarsanız size etki eden kütle çekimi kuvveti gittikçe azalır. Dünya’nın Güneş etrafında dolanmasını sağlayan kuvvet de Dünya ile Güneş arasında yer alan kütle çekim kuvvetidir. Aynı şekilde Güneş sistemi içindeki diğer gezegenlerin ve uyduların da Güneş etrafında dolanmasını kütle çekim kuvveti sağlar.

Abdurrahman el-Hâzinî

12. yüzyılda İran’da yaşamış astronom, mekanikçi ve ilmî alet yapıcısıdır. Yaşadığı devirde mümkün olabilen en iyi eğitimi görmüş ve özellikle felsefe, matematik alanında çalışmıştır. “Mîzânü’l-hikme” adını verdiği bir hidrostatik terazi yapmış ve bununla metallerin, taşların saf olup olmadıklarını, iki elementten meydana gelen alaşımlarda metallerin karışma oranlarını bulmuştur. Bu terazi hassasiyet olarak daha önce yapılanlardan çok üstündü. Hâzinî’nin ağırlık ile ilgili çalışmaları da vardır. Çalışmalarını yazdığı çeşitli eserlerde açıklamıştır. Kitaplarında açıkladığı bazı konular hidrostatik terazinin geometri ve fizikle ilgili ilkeleri, ağırlıkların dengesi ve teraziler hakkındaki genel bilgilerdir. Ayrıca Hâzinî kitaplarında metallerle değerli taşların ve diğer cisimlerin özgül ağırlıklarının nasıl bulunacağını da açıklamıştır.

Aşağıdaki tabloyu inceleyerek kütle ve ağırlık kavramlarını karşılaştırınız.

  • Cevap: Kütle ve ağırlık kavramları sıklıkla karıştırılıyor. Öncelikle kütle, bir cismin değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise kütleden farklı olarak bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü ifade etmektedir. Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 70 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
love
2
angry
1
confused
0
happy
0
clap
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!