Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Sayfa 195-196-197-198-199-200-201-202 Cevapları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 195-196-197-198-199-200-201-202 Cevapları ve Soruları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 195

Kurbağalarda döllenme canlı vücudu dışında olur. Döllenmiş yumurtalar embriyonun gelişimi için gerekli besini içerir. Yumurtadan çıkan larvalar başlangıçta balığa benzer. Gelişen larvalar iribaş olarak adlandırılır. İribaşlar, suda yüzer ve solungaçlarıyla solunum yapar. Başkalaşım tamamlandığında yavru, ebeveynlerine benzer. Karaya çıkıp akciğerleriyle soluk alıp verebilir. Yetişkin dişiler yumurta bırakarak üreyebilir.

Bazı canlı gruplarında ise yumurta ile çoğalma şeklinde üreme görülür. Bunlara balıklar, sürüngenler, kuşlar gibi canlılar örnek verilebilir. Balıkların birçoğu ilkbahar ve yaz aylarında ürerken alabalıklar sonbaharda ve kışın ürer. Döllenmiş yumurtalar, jelatinimsi bir maddeyle korunur. Embriyo yumurta içinde gelişir ve büyür, ihtiyacı olan besini yumurtadan karşılar. Bir balığın yaşam döngüsünü aşağıda inceleyebilirsiniz.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 196

Sürüngenler genelde bahar ve yaz aylarında ürer. Timsah, yılan, kaplumbağa gibi sürüngenlerin dişileri genellikle yumurta bırakmak için sıcak kumda oyuklar açar ve yumurtaları bu yuvalara gömer.

Üreme mevsiminde dişiler kumsalda açtığı çukura yumurtaları bırakır ve üzerini kumla örter.
Yavru deniz kaplumbağaları yumurtadan çıktığında hızlıca denize ulaşır.
Yetişkin dişiler yumurtlama dönemine kadar suda kalır.

Kuşlarda da döllenmiş yumurta dişi vücudundan dışarıya bırakılır. Kuşlar genellikle hazırladıkları yuvalarında yumurtlar ve çoğunlukla dişi kuşlar, embriyo gelişimini tamamlayana kadar kuluçkaya yatar. Yumurtadan çıkan yavrular, ebeveynlerine benzer. Kuşlarda yavru bakımı görülür. Yavrular tüylenip kendi başlarına uçabilene kadar ebeveynleri tarafından beslenir ve yuvalarında korunur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 197

Diğer bir çoğalma şekline doğurarak üremeyi verebiliriz. Çoğu memeli, yavrularını doğurur. Döllenmiş yumurta anne vücudu içinde kalır ve embriyo gelişimini burada tamamlar. Embriyo büyüyüp gelişirken ihtiyacı olan besini anneden karşılar. Yumurtanın döllenmesinden yavrunun doğumuna kadar geçen süreye gebelik denir. Gebelik süreleri memelilerde farklıdır. Memelilerde yavru bakımı ve korunması, yavrunun kendi başına beslenme ve hayatta kalmayı öğrenmesine kadar devam eder. Yetişkin olan bireyler de kendi yavrularını doğurarak ürer. Memeliler; yavrularını koruyup büyütmek, saklanmak, dinlenmek vb. için yuva yapar. Ağaç kovukları, mağaralardaki oyuklar, su kenarları gibi yerlerde çeşitli memeli yuvalarına rastlanabilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 198

1. Fotoğraflarını gördüğünüz canlılar hangi çeşit üremeyle çoğalmış olabilir? Yorumlayınız.  Eşeyli ve eşeysiz üremeyi karşılaştırarak aşağıdaki tabloda verilen soruları cevaplayınız.

  • Cevap:

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 199

Çiçekli Bitkilerde Üreme, Büyüme ve Gelişme

Bilim insanları yeryüzünde yaşayan 300 000 kadar bitki çeşidini tanımlamıştır. Bu çeşitliliğin 230 000 kadarını çiçekli bitkiler oluşturmaktadır. Çiçekli bitkiler, uzun boylu okaliptus ağacından birkaç santimetre olan su mercimeği bitkisine kadar farklı büyüklük ve boyda olabilir.
Çiçekli bitkiler; çiçek taşıyan, tohum oluşturan ve meyve veren tek bitki grubudur. Bunlar, doğada birçok bölgeye yayılabilir, hızlı ve kolay büyüyebilir, çok sayıda yeni yavru verebilir.

Çiçekte Hangi Bölümler Vardır?

Çiçek, çiçekli bir bitkinin üreme organlarını taşır. Polen ve yumurta hücresi çiçekte üretilir. Çiçekler genel özellikleriyle birbirine benzese de bütün çiçekler aynı değildir. Örneğin yapısı bakımından eksiksiz olan bir çiçekte çanak yaprak, taç yaprak, dişi organ, erkek organ, çiçek tablası ve çiçek sapı bulunur. Aşağıdaki şemada bu bölümler gösterilmiştir.

Çiçeğin merkezinde yer alır. Tepecik, dişicik borusu ve yumurtalıktan oluşur. Tepecik, dişicik borusunun üst ucudur. Polenlerin ilk ulaştığı yerdir. Dişicik borusu yumurtalığa uzanır. Yumurtalık, yumurta hücrelerinin oluştuğu ve döllenmenin meydana geldiği yerdir.

Erkek Organ
Çiçekler genelde birden fazla erkek organa sahiptir. Başçıkta, polen hücrelerini içeren polenler üretilir. Sapçık, başçığı taşır.

Çanak Yapraklar
Genellikle yeşildir ve taç yaprakların altında yer alır. Bu yapraklar, henüz tomurcukken çiçeğin diğer bölümlerini korur.

Çiçek Sapı
Çiçeği gövdeye bağlayan kısımdır.

Çiçek Tablası
Taç ve çanak yaprakların üreme organlarının üzerine dizildiği bölümüdür.

Taç Yapraklar
Çiçeğin parlak ve renkli yapraklarıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 200

Çiçekli bir bitki yetişkin olduğunda üreme organlarında üreme hücreleri oluşur. Yeni yavru bireylerin meydana gelmesi için döllenme olmalıdır. Döllenmenin gerçekleşmesi için de polenler tozlaşma ile dişi organa ulaştırılmalıdır.

Bitkiler Nasıl Tozlaşır?

Tozlaşma, polenlerin dişi organının tepeciğine taşınmasına denir. Tozlaşma çeşitli yollarla olabilir. Örneğin arılar, kuşlar ve diğer hayvanlar polenleri tepecik üzerine taşır. Hayvanlar bu işi özel görevleri olduğu için yapmaz. Asıl amaçları çiçeklerin nektarını almaktır. Nektar; çiçeklerin arıları, kuşları ve diğer hayvanları kendilerine çekmek için ürettiği tatlı sıvıdır. Çiçekler aynı zamanda renkleri, kokuları ve biçimleriyle hayvanları cezbeder. Belli dönemlerde çiçekler açtığında arılar ve diğer böcekler nektar almak için çiçeklere gelir. Arı nektar içerken polenler arının vücuduna yapışır. Arı başka bir çiçeğe uçtuğunda polenler, gittiği çiçeğin tepeciği üzerine taşınır. Tepecikteki yapışkan salgı nedeniyle polenler burada kalır ve tozlaşma gerçekleşir.

Tozlaşma yalnızca hayvanlar yoluyla olmaz. Bazı bitkiler, rüzgâr yardımıyla tozlaşır. Rüzgârın etkisiyle polenler savrulur. Diğer çiçeklerin tepeciği üzerine ulaşır. Bazı ağaçlar ve çayırlar rüzgârla tozlaşır. Rüzgârla tozlaşan bitkilerin çiçekleri genelde küçük ve gösterişsizdir. Tozlaşmadan sonra polen, dişicik borusundan yumurtalığa ulaşır. Polen ve yumurta hücresi kaynaştığında döllenme meydana gelir. Döllenmeyle birlikte tohum oluşumu da başlar.

Tohum Nedir?

Tohum, zigotun gelişmesiyle oluşan embriyoyu taşır. Embriyo, yeni yavru bireyin gelişiminin başlangıcıdır. Embriyonun oluşumu sırasında besin depo edilir. Besin ve embriyonun bir kabukla sarılması sonucu oluşan yapıya tohum adı verilir. Tohum oluşurken yumurtalık da gelişerek meyveyi oluşturur. Çiçeğin diğer kısımları bazı bitkilerde meyve oluşumuna katılır. Bazılarında da kurur ve düşer. Olgunlaşan tohumların yeni bir bitkiyi meydana getirmek üzere yayılıp çimlenmesi gerekir. Tohumlar birçok yolla yayılabilir. Tohumların bazıları tüy gibi hafif ve paraşüte benzer yapıdadır. Rüzgârın etkisiyle uçarak yeni bir yere taşınabilir. Dikenli olanlar hayvanların tüylerine yapışır. Hayvanlarla birlikte uzaklara taşınabilir. Yaygın olarak görülen ise tatlı ve taze meyvelerin bunlarla beslenen hayvanlar sayesinde yayılmalarıdır. Meyve yendiğinde tohumlar hayvanın sindirim sisteminden geçer ve dışkı yoluyla farklı yerlere taşınır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 201

Tohumlar, çimlenmeleri için gerekli koşullar sağlanana kadar yıllarca bile olsa bekleyebilir. Bu sürede tohum içindeki embriyo uyku hâlindedir.
Çimlenme, tohum içindeki embriyonun uygun koşullarda büyüyüp gelişmesidir. Bu koşullar su (yeterli nem), uygun sıcaklık ve havadır.
Tohumun çimlenmesinde suyun etkisini gözlemlemek için aşağıdaki etkinliği yapınız.

ÇİMLENME İÇİN NE GEREKLİ?

Gerekli Malzeme

• Kâğıt havlu
• 6 adet şeffaf plastik bardak buğday vb.nin tohumları

Amaç: Tohumun çimlenmesi için gerekli şartları gözlemlemek

Hipotez Kurma
Tohumların çimlenebilmesi için hangi koşullar gereklidir?
Bu soruya vereceğiniz cevabı şu şekilde yazarak bir hipotez oluşturunuz.

Hipotezi Test Etme
1. Bardakların her birinin içine ince bir katman hâlinde kâğıt havlu yerleştiriniz. Kâğıt havluların üzerine seçtiğiniz 2 tohumu koyunuz. Bardaklardaki tohumların üzerini ince bir katman hâlinde kâğıt havlu ile kapatınız.
2. Bardaklardan birini ışık almayacak bir ortama, diğerini güneş ışığı alacak bir ortama koyunuz. Her iki bardaktaki kâğıt havluyu nemli kalacak şekilde her gün eşit miktarda sulayınız. Işık dışında sıcaklık ve su faktörlerinin aynı olmasına dikkat ediniz.
3. Bardaklardan ikisini ışık alan bir noktaya yan yana koyunuz. Bu bardaklardan birindeki kâğıt havluyu nemli kalacak şekilde her gün sulayınız. Diğer bardaktaki kâğıt havluyu sulamayınız. Su dışında sıcaklık ve ışık faktörlerinin aynı olmasına dikkat ediniz.
4. Son iki bardaktan birini oda sıcaklığında bir yere, diğerini ise soğuk bir ortama (buzdolabı vb.) koyunuz. Her iki bardaktaki kâğıt havluyu nemli kalacak şekilde eşit miktarda sulayınız. Sıcaklık dışında su ve ışık faktörlerinin aynı olmasına dikkat ediniz.
5. İlk dört basamaktaki işlemleri 5-6 gün boyunca tekrarlayarak gözlemleyiniz. 2, 3 ve 4. basamaklardaki değişkenleri defterinize çizeceğiniz aşağıdaki gibi bir tabloya not ediniz.

• Bu deneydeki bağımlı, bağımsız ve kontrol edilen değişkenler nelerdir?

  • Cevap:

Bağımsız değişken: nemli toprak
Kontrol edilen değişken: güneş ışığının olması
Bağımlı değişken: tohumun çimlenmesi

Tohumların çimlenip büyümesi için hangi koşullar gerekir?

  • Cevap: Çimlenme işleminin gerçekleşmesi için bir takım şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Çimlenme olayının başlaması için en önemli kriterler, su, sıcaklık ve oksijen olarak ifade edilmektedir. Çimlenme gerçekleşirken tohumun içinde bulunan embriyo sürekli olarak büyümeye ve gelişmeye devam eder.

Hipoteziniz doğrulandı mı? Nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Doğrulandı. Tohumun çimlenmesinde suyun etkisinin ne kadar önemli olduğunu kanıtlamış olduk.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 202

Tohumların uyku hâlinden çıkmalarını sağlayan en önemli etken tohumun su almasıdır. Su alan tohum şişer ve tohum kabuğu çatlar. Embriyo büyüyüp gelişmeye başlar. Sıcaklığın uygun olması, havadan yeterli oksijenin karşılanması embriyonun gelişimini hızlandırır. Pek çok bitkinin çimlenme sırasında ışığa ihtiyacı yoktur. Bununla birlikte yeni gelişen bitkide ilk yaprakların oluşmasıyla büyüme ve gelişme için ışığa ihtiyaç duyulur. Çünkü bitki kendi besinini üretmeye başlamıştır. Eşeyli üremeyle çoğalan çiçekli bitkilerde çimlenmeyle birlikte büyüyüp gelişmeye devam eden embriyo, genç bir bitkiye dönüştüğünde de büyüme ve gelişmesini sürdürür. Bitki yetişkin olduğunda tohum oluşturarak neslini devam ettirebilir. Aşağıdaki şemada çiçekli bir bitki olan zambağın yaşam döngüsü gösterilmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 195-196-197-198-199-200-201-202 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
happy
2
love
1
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!