Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları

7. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın Cevapları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Kültür ve Miras Sayfa 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın Etkinlik Soruları ve Cevapları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın Cevapları

7. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 52 Cevabı

Osmanlı Devleti, bünyesindeki farklı din, millet; mezhep ve kültüre sahip insan topluluklarını uzun yıllar bir arada yönetmeyi nasıl başarmış olabilir? Tartışınız.

  • Cevap: Osmanlı devletinin uzun yıllar farkı ırktan ve dilden insanlara bir arada yaşamasını uyguladıkları hoşgörü politikasıdır. Bunun yanında yönetime hak eden kişilerin getirilmesi, yöneticilerin barışçıl politikaları, “insanı yaşat ki Devlet yaşasın” düşüncesi etkili olmuştur.

Yukarıdaki metinde Ahi Teşkilatının liderlerinden Şeyh Edebali, damadı Osman Bey’e devlet idaresi ile ilgili tavsiyelerde bulunmaktadır. Şeyh Edebali’nin nasihatlerinde askeri, siyasi ve ekonomi konuları yerine insan unsuru üzerinde durduğunu görüyoruz. Bunun sebebi ne olabilir? “İnsanı yaşatmak” ifadesi ile neyi anlatmak istemiştir? Tartışınız.

  • Cevap: Şeyh Edebali nasihatlerinde ekonomik ve siyasi konular yerine insan unsuru üzerinde durmuştur. Çünkü o insanın yaşamasının devletin yaşamasına bağlamıştır. İnsanı yaşatmak ona adaletle muamele etmek hoşgörü ile yaklaşmak devletin yaşamasının en büyük nedenidir. İnsan yaşadığı zaman devlet de yaşar ve her zaman ayakta durur.

7. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 54 Cevabı

Eski Türklerde “yiğit, cesur” insanlara “alp” denilirdi. Anadolu’ya gelince bu insanlara “alp-eren” denilmesinin sebebi ne olabilir? Tartışınız.

  • Cevap: Eski türklerde cesur insanlara alp denilirdi . Anadolu’ya gelince insanlara alp-eren denilmiştir. Çünkü o zaman Türkler İslamiyeti geçmişlerdir. Bununla birlikte alp-eren ‘liğe çağrılmışlardır. Alperen , Allah ve Peygamber yolunda savaşan kişilere verilen bir isimdir.

7. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı

Aşağıdaki görselleri dikkatle inceleyiniz. Görsellerde yer alan yapı ve araçların yapılış amacı nedir?

  • Cevap: İstanbul’un fethi için hazırlıklar yapılmıştır. Fatih Sultan Mehmed’in fetih için yaptığı tüm hazırlıklar yaşamış olduğu çağın bilim ve teknolojisinden de faydalandığını göstermektedir. Bu teknolojinin de yardımıyla II. Mehmed 54 gün içerisinde geçilmez sanılan surları yıkıp fethi gerçekleştirmiştir.

Aşağıda İstanbul’un fethinin Türk ve dünya tarihi açısından sonuçları verilmiştir. Hangisinin Türk, hangisinin dünya tarihi açısından önemli olduğunu örnekteki gibi işaretleyiniz.

  • Cevap:

7. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 57 Cevabı

Yukarıdaki iki örnek olayı dikkate alarak Osmanlı Devleti’nin istimâlet politikasının ilk aşamasında nasıl bir yol izlediğini aşağıya yazınız.

  • Cevap: Osmanlı Devleti beylikten devlete doğru adımlar atarken bir çok fetihler yapmıştır ve devletin sınırlarını büyük ölçüde genişletmiştir. Osmanlı Devleti, ülkenin sınırlarını genişletirken aynı zamanda bir çok politikayı benimseyip uygulayarak fethettiği toprakları ve buralarda yaşayan halkı kaybetmemek için çaba göstermiştir.Osmanlı Devletinin fethettiği topraklar üzerinde ve o bölgelerin halkına karşı uyguladığı politikalardan birisi de İstimalet politikası olmuştur. Bu politika adeta bir hoşgörü politikası olarak adlandırılabilir.İstimalet politikasına göre Osmanlı Devleti; fethettikleri topraklarda bulunan halkın dinine, örflerine, adetlerine, yaşam biçimlerine saygı göstermiştir. Bu konuda feodal beylerle de mücadele eden Osmanlı Devleti bu politikası sayesinde bir çok toprağı ve üzerindeki halkı uzun yıllar boyunca hakimiyeti altında tutabilmiştir.

7. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı

Yavuz Sultan Selim’in kendisini Hâdimü’l Harameyn olarak nitelendirilmesini Osmanlı devlet adamlarının yönetim anlayışı açısından değerlendiriniz.

  • Cevap:  Mısır seferi sonrasında kutsal toprakların Osmanlı hakimiyetine girmesiyle beraber Kutsal Emanetler’i İstanbul’a getirten Yavuz Sultan Selim, 29 Ağustos 1516 tarihinde Hilafet’in Abbasi soyundan Osmanlı soyuna geçirmiş oldu. Yavuz Sultan Selim Ayasofya Camii’nde yapılan bir törenle, son Memlük halifesi III. Mütevekkil’den halifeliği devraldı. Kutsal toprakları Osmanlı sınırlarına kattığı zaman oradaki idarecilerin kullandığı Hakimü’l-Haremeyn (Kutsal beldelerin hakimi) sıfatını uygun görmeyip kendini Hadimü’l-Haremeyn (Kutsal beldelerin hizmetkârı) ilan etmiştir.

7. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı

Osmanlı Devleti bir yerin fethinden hemen sonra şehre “kadı” atardı. Yeni fethedilen toprakların sorumluluğunun kadıya verilmesinin sebebi ne olabilir? Tartışınız.

  • Cevap: Adaletin hemen sağlanması içindir. Çünkü bir yerde adalet ve hukuk sistemi oturmazsa o ülkede kargaşa ve başıbozukluk olur. Bu da devletin huzurunu ortadan kaldırır.

7. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı

Bu konuda öğrendiklerinizden faydalanıp aşağıdaki kavramları en az bir kez kullanarak kısa bir metin yazınız. (Osmanlı Devleti, gaza ve cihat, fetih siyaseti, istimâlet politikası, millet sistemi, adil yönetim)

  • Cevap: Osmanlı Devleti istimalet politikası ile Müslüman olmayan halkın da takdirini kazanmıştır.Osmanlı Devleti adil yönetimi,millet sistemi ile uzun yıllar ayakta durabilmiştir.Bunun yanında fetih siyaseti gaza ve cihata dayanmakta idi.

7. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 63 Cevabı

Aşağıda bazı özellikleri ile yaptığı faaliyetler verilen kişi veya kavramları boşluklara yazınız. (Fatih Sultan Mehmed, Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim, Alperenler, Ahiler, Bâcıyan-ı Rum, Abdalân-ı Rum, İbn Batuta, Barbaros Hayreddin Paşa)

  • Cevap:

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 Cevabı Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
angry
3
clap
2
unlike
1
love
1
sad
0
happy
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!