Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Müzik Hecce Yayıncılık

7. Sınıf Müzik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 20

“7. Sınıf Müzik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Müzik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 20

Konuya Hazırlanalım

Mustafa Kemal Atatürk. Hayatta musiki lâzım mıdır? Hayatta musiki lâzım değildir; çünkü hayat musikidir. Musiki ile alâkası olmayan yaratıklar insan değildirler. Eğer söz konusu olan hayat, insan hayatı ise musiki mutlaka vardır. Musikisiz hayat zaten mevcut olamaz. Musiki hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir. Yalnız musikinin nev’i üzerinde düşünmeye değer.” sözünü sizce neden söylemiştir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.

  • Cevap: Atatürk, musikiyi hayatın ayrılmaz bir parçası olarak görmüştür ve insanın ruhsal gelişiminde önemli bir yere sahip olduğuna inanmıştır. Bu sözleriyle, musikinin insan hayatındaki derin etkisini ve ruhsal zenginliğini vurgulamak istemiştir.

Ders İçi Etkinlik

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.

ATATÜRK VE MÜZİK DEVRİMİ

“Atatürk devrimleri içinde en zor olanı hangisidir?” Bir sohbet sırasında bu soruyu sorduğu kişilerden doyurucu bir yanıt alamayınca Atatürk, kendi sorusunu kendi şöyle yanıtladı:

“En zor devrimimiz müzik devrimidir.” dedi ve yanıtının nedenini de açıkladı:

“Çünkü müzik devrimi kişiye önce kendi iç dünyasını unutturmayı, sonra da yeni bir âleme yöneltmeyi gerektirir.” dedi. “Çok zordur ama yapılacaktır.”

Atatürk, böylesi zor bir devrimin neden yapılması ve nasıl yapılması gerektiğini ise 1 Kasım 1934 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisini açılış konuşmasında anlatmıştı:

“Bir ulusun değişikliğinde ölçü, müzikte değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir. Bugün evrene dinletmeye yeltenilen müzik, bizim değildir. Onun için yüz ağartıcı değerde olmaktan çok uzaktır. Bunu açıkça bilmeliyiz. Ulusal, ince duyguları, düşünceleri anlatan ezgileri toplamak, onları bir an önce son müzik kurallarına göre işlemek gerekir. Türk müziği, ancak bu yolla yükselebilir, evrensel müzikte yerini alabilir.”

Atatürk’ün halk türkülerini çok sevdiği, alaturka müziği ise hiç sevmediği ileri sürülmüşse de bunlar tümüyle gerçek dışı ve saptırılmış söylentilerdir Ses sanatçısı Mualla Gökçay, anılarında şöyle anlatıyor:

“Atatürk genellikle Türk müziğini severdi. Ama Rumeli türkülerini her şeye tercih ederdi. Şarkıları, türküleri birlikte meşk ederdik (söylerdik). Arada bir “Konuşur gibi tane tane okuyun!” derdi. Müzikten çok iyi anlar, en ufak bir hatayı hemen yakalardı.”

Falih Rıfkı Atay ise “Çankaya” adlı yapıtında bu konuda şöyle demektedir:

Mustafa Kemal sadece Rumeli türkülerini mat sesi ile söylemekle kalmaz, klasik alaturka

  • Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Bkz. sayfa 21)

7. Sınıf Hecce Yayınları Müzik Ders Kitabı Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!