Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 174

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 174 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 174

“Burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz.” Osmanlı Enderun Mekteplerinin kapısında yazan bu söz ile sizce ne anlatılmak istenmiştir? Söyleyiniz.

  • Cevap:Sözde anlatılmak istenen şudur: Bir insanın edebi sanata olan ilgisi daha yoğun iken ona zorla fen bilimleri ve matematik dallarında başarı sağlaması konusunda zorlama yapılmayacağı anlatılır.

Püf Noktası

XIII. yüzyılda Anadolu’da bir çırak, ustasından icazet aldıktan sonra ayrılıp kendi dükkânını açabilirdi. Vaktiyle bir camcı ustasının kalfası artık zamanının geldiğini düşünerek ustasından icazet ister ancak ustası “Daha olmadın.” diyerek el vermez. Kalfa daha fazla bekleyemez ve gidip başka bir şehirde kendi dükkânını açar. Elbette dikiş tutturamaz. Yaptığı bütün camlar bir süre sonra çatlar. Böyle olunca bir yıl sonra iflas eden kalfa, ustasına yalvar yakar geri döner. Ustası onu affedip tekrar yanına alır. Bir gün usta kalfasını çağırır ve artık ona el vereceğinin müjdesini verir. Ama Görsel 5.32: Ahilik Minyatürü ayrılmadan önce kalfanın yapması gereken bir şey daha vardır. Ustası onu daha önce giremediği karanlık odaya götürür. Burada yeni bitmiş işler bir kenarda durmaktadır. Tavanda da toplu iğne deliği kadar bir yerden güneş ışığı gelmektedir. Usta kenarda duran sıcak parçalardan birini alır, ışığa tutar ve bakar ki camın bir yerinde küçücük bir hava kabarcığı vardır. Buna üfler ve kabarcık kaybolur. Çırak anlar ki daha önce yaptığı işler bu püf noktası yüzünden çatla makta dır. Bunu da öğrendikten sonra ustasıyla helalleşir ve yoluna devam eder. (Millî Eğitim Bakanlığı, “Mesleki Gelişim Meslek Ahlakı ve Ahilik”, s.27)

Okuduğunuz hikâyeye göre kalfanın başarısız olma sebebi nedir? Söyleyiniz.

  • CevapKalfanın başarısız olma sebebi eğitimini yarım bırakıp kendi başına bir işe girişmesidir.

Okuduğunuz hikâyeye göre Türklerde meslek eğitimi nasıl yapılıyordu? Söyleyiniz.

  • Cevap: Türklerde insanlar iş eğitimi almak için öncelikle işin ehli bir ustanın yanında çalışarak icazet almaları gerekiyor ve işlerine tam deneyimle başlıyordu.

Metinde geçen dikiş tutturmak, el vermek, püf noktası deyimlerinin anlamlarını sözlükten bularak yazınız.

  • Cevap:

Dikiş tutturmak: Kendini kanıtlamış, başarılı olmuş

El vermek: İş sahibinin öğrencisine yol gösterme izni vermesi.

Püf noktası:Bir eğitimde yada işte en ince ayrıntısıdır.

7. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 174 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
15
love
10
angry
7
unlike
5
clap
2
happy
1
confused
1
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!