Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Meb Yayınları

8. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 134

“8. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 134 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 134

Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadelerle tamamlayınız.

  • Cevap:

Maddelerin molekül başına düşen ortalama hareket enerjilerinin göstergesi sıcaklık olarak adlandırılır. Sıcaklık termometre ile ölçülür. Yaygın kullanılan birimi derece Celsius (Selsiyus)’tur ve °C şeklînde gösterilir.

Sıcaklığı fazla olan maddeden az olan maddeye aktarılan enerjiye ısı adı verilir. Bu enerjinin büyüklüğü kalorimetre kabı ile hesaplanır. Birimi İse kalori (cal) veya joule (J)’dür.

Eşit kütleli ve farklı cins saf maddeler özdeş ısıtıcılar île eşit süre ısıtıldığında sıcaklık değişimleri farklı olur. Saf bîr maddenin 1 gramının sıcaklığını 1 °C değiştirmek İçin gerekli olan ısı miktarı öz ısı olarak adlandırılır. Bîrimi (cal/g °C) ya da J/g °C#tur. Öz ısı; madde miktarına bağlı değildir, maddenin cinsîne bağlıdır. Saf maddelerin öz ısıları birbirinden farklıdır. Bu nedenle öz ısı saf maddeler için ayırt edici bir özelliktir.

Bîr maddenin ısı vermesi ya da alması sonucu fiziksel hâli değişebilir. Maddenin ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmesine erime denir. Bu olayın gerçekleştiği sıcaklığa ise erime sıcaklığı (noktası) adı verilir. Erime sıcaklığında bulunan 1 g saf katı maddenin, aynı sıcaklıkta 1 g sıvı madde hâline dönüşmesi için alması gereken ısı miktarına erime ısısı denir. Bu ısı Le ile gösterilir ve birimi (cal/g) ya da J/g’dır.

Maddenin çevreye ısı vererek sıvı hâlden katı hâle geçmesine donma denir. Bu olayın gerçekleştiği sıcaklığa İse donma sıcaklığı (noktası) adı verilir. Donma sıcaklığında bulunan 1 g saf sıvı maddenin, aynı sıcaklıkta 1 g katı madde hâline dönüşmesi İçin dışarıya vermesi gereken ısı miktarına donma ısısı denir. Bu ısı Ld ile gösterilir ve birimi cal/g ya da (J/g ) olarak ifade edilir.

Maddenin ısı alarak sıvı hâlden gaz hâle geçmesine buharlaşma denir. Kaynama sıcaklığında bulunan 1 g saf sıvı maddenin, aynı sıcaklıkta 1 g gaz madde hâline dönüşmesi İçin alması gereken ısı miktarına buharlaşma ısısı denir. Bu ısı Lb île gösterilir ve birimi (cal/g) ya da J/g’dır.

Maddenin çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmesine yoğuşma (yoğunlaşma) denir. Saf 1 g gaz maddenin, aynı sıcaklıkta 1 g sıvı madde hâline dönüşmesi İçin dışarıya vermesi gereken ısı miktarına yoğuşma (yoğunlaşma) ısısı denir. Bu ısı Ly ile gösterilir ve birimi (cal/g) ya da J/g’dır.

Saf bir maddenin erime ve donma noktası aynıdır. Benzer şekilde erime ve donma ısısı da birbirine eşittir. Saf maddelerin buharlaşma ve yoğuşma (yoğunlaşma) ısıları da birbirine eşittir.

Hâl değişim sıcaklığındaki saf maddenin ısı aldığı veya verdiği hâlde sıcaklığı sabit kalır. Hâl değişim ısıları ve sıcaklıkları saf maddeler İçin ayırt edici özelliktir.

8. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 134 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!