Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Sayfa 198-199-200 Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayınları Sayfa 198-199-200 Cevapları ve Soruları

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 198

ELEKTRİK YÜKLERİ VE ELEKTRİKLENME

ELEKTRİKLENME NEDİR?

Çocuk parklarındaki bazı kaydıraklara dokunduğunuzda elinizde karıncalanma hissetmenizin, kış aylarında yün kazağınızı üzerinizden çıkarırken çıt sesi duymanızın sebebi atom altı parçacıkların birbiriyle etkileşimi olabilir mi? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Atom altı tanecikler ile atom altı parçacıklar birbirleri ile sıklıkla karıştırılan fakat aynı olmayan iki ayrı kavramdır. Atom altı tanecikler nötron, elektron ve protondur. Atom altı parçacıklar ise kuark, nötrino ve leptondur. Atomda mevcut olan ve “atom altı tanecik” şeklinde ifade edilmiş birimler nötron ve elektron protondur. Çekirdeğin çevresindeki negatif yüklü taneciktir. Yapısı bütünüyle keşfedilmemiş olan atom altı parçacıklara örnek olarak foton, mezon, fermiyon, baryon, graviton, bozon verilebilir.

Günlük hayatta karşılaştığınız bu ve benzeri olayların sebeplerini kavrayabilmek için Ayşe’nin yaptığı ve aşağıda aşamalar hâlinde verilen deneyi inceleyiniz.

  • Cevap: Ayşe’nin yaptığı deneyde, sarı balonların birbirini itmesinin, mavi balonun duvarda asılı kalmasının sebebi elektriklenmedir. Elektriklenmenin sebebi ise şişirilmiş plastik balonların yünlü kumaşa sürtülmesidir. Ayşe plastik balonları yünlü kumaşa sürttüğünde yünlü kumaştan plastik balonlara elektron geçişi olmuştur. Başlangıçta elektron ve proton sayısı eşit olan yünlü kumaşın elektron sayısı azalmıştır. Plastik balonlardaki elektron sayısı yani (-) yük miktarı artmıştır.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 199

Plastik balonlardaki elektron sayısı yani (-) yük miktarı artmıştır. Sürtünme sonucu elektron kaybettiği için yünlü kumaşın proton sayısı yani (+) yük miktarı, (-) yük miktarından fazla olmuştur. (+) ve (-) yük dengesi bozulan cisimlere elektrik yüklü cisim adı verilir. Bir cismin yapısındaki (+) ve (-) yük dengesinin bozulmasına ise elektriklenme denir. Şimdi aşağıdaki deneyi yaparak cisimlerin nasıl elektriklendiğini ve elektriklenen cisimlerin birbirine olan etkisini gözlemleyiniz.

DENEY

CİSİMLERİ ELEKTRİKLENDİRELİM

Gerekli Malzemeler: üçayak, destek çubuğu, bağlantı parçası, 2 adet ebonit çubuk, 2 adet cam
çubuk, yün kumaş, ipek kumaş, naylon iplik.
Yapım Aşamaları

1. Aşama
• Üçayak, destek çubuğu ve bağlantı parçası nı kullanarak askı düzeneği oluşturunuz.
• Ebonit çubuğu yün kumaşa sürtünüz. Aynı ebonit çubuğu hazırladığınız deney düzeneğine naylon iplikle asınız.
• Diğer ebonit çubuğu yün kumaşa sürtünüz ve düzeneğe asılı hâlde olan ebonit çubuğa yaklaştırınız.
• Düzeneğe asılı olan ebonit çubuğun hareketini

2. Aşama
• Cam çubuğu ipek kumaşa sürtünüz. Ayn ı cam çubuğu hazırladığınız askı düzeneğine naylon iplikle asınız.
• Diğer cam çubuğu ipek kumaşa sürtünüz ve düzeneğe asılı hâlde olan cam çubuğa yaklaştırınız.
• Düzeneğe asılı olan cam çubuğun hareketini gözlemleyiniz.

3. Aşama
• Yün kumaşa sürttüğünüz ebonit çubuklardan birini, hazırladığınız düzeneğe naylon iplikle asınız.
• İpek kumaşa sürttüğünüz cam çubuğu düzeneğe asılı olan ebonit çubuğa yaklaştırınız. Ebonit çubuğun hareketini gözlemleyiniz.

Sonuca Varma

1. Yün kumaşa sürtülerek elektriklenen iki ebonit çubuğun birbirine etkisi nedir?

  • Cevap: Ebonit çubuğu yün kumaşa sürterek. Daima elektronlar alınır yada verilir, dolayısıyla cisimler zıt yükle yüklenirler. Alınan yük, verilen yüke eşittir. Sürtünmeden sonra cisimlerden birinin yükü (+7) ise diğer cismin yükü (-7) dir.

2. İpek kumaşa sürtülerek elektriklenen iki cam çubuğun birbirine etkisi nedir?

  • Cevap: Cam çubuğu ipekli kumaşa, ebonit çubuğa yün kumaşa sürterek kağıt kırpıntılara tekrar yaklaştırdığımızda bir elektriklenme meydana gelir. Sürtme ile elektriklenen ebonit çubuğun kağıt kırpıntılarını çektiğini görürüz

3. Yün kumaşa sürtülerek elektriklenen ebonit çubuk ile ipek kumaşa sürtülerek elektriklenen cam çubuğun birbirine etkisi nedir?

  • Cevap: Cam çubuk ipek kumaşa sürtülürse, camdan ipeğe elektron geçişi olur. Cam çubuk (+), ipek kumaş ise (–) yükle yüklenir. Plastik çubuk yünlü kumaşa sürtülürse, çubuk yünlü kumaştan elektron alır ve (–) yükle yüklenir. Yünlü kumaş elektron verdiği için (+) yükle yüklenir. Alınan ve verilen yük miktarları eşittir.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 200

Deneyde yün kumaşa sürtülmüş ebonit çubuğa, yün- kumaşa sürttüğünüz diğer ebonit çubuğu yaklaştırdığınızda iki ebonit çubuğun birbirini ittiğini gözlemlediniz. Ebonit çubuğun yün kumaşa sürtülmesi sonucunda, yün kumaştan ebonit çubuğa negatif (-) yük geçişi gerçekleşir. Bunun sonucunda ebonit çubuk negatif (-) yüklü olur. Deneyde ipek kumaşa sürtülmüş cam çubuğa, ipek kumaşa sürttüğünüz diğer cam çubuğu yaklaştırdığınızda iki cam çubuğun birbirini ittiğini gözlemlediniz. Cam çubuğun ipek kumaşa sürtülmesi sonucunda, cam çubuktan ipek kumaşa negatif (-) yük geçişi olur. Negatif (-) yük miktarı azalan cam çubuk pozitif (+) yüklü olur. Sürtünerek elektriklenen nötr cisimler zıt elektrik yükleriyle yüklenir. Yün kumaşa sürtülen ebonit çubuk negatif (-), yün kumaş pozitif (+) yüklü olur. İpek kumaşa sürtülen cam çubuk pozitif (+), ipek kumaş ise negatif (-) yüklü olur. Deneyde yün kumaşa sürttüğünüz ebonit çubuğa, ipek kumaşa sürttüğünüz cam çubuğu yaklaştırdığınızda iki çubuğun birbirini çektiğini gözlemlediniz. Öğrendiklerimizden yararlanarak elektrik yüklerinin birbirine olan etkisi ile ilgili aşağıdaki genellemeleri yapabiliriz:

• Aynı tür elektrik yükleri birbirine elektriksel itme kuvveti uygular.
• Farklı tür elektrik yükleri birbirine elektriksel çekme kuvveti uygular.

Saçlarımızı tararken saçlarımızdan plastik tarağa elektron geçişi olur. Böylece plastik tarak negatif (-) yükle yüklenir. Saçlarımız ise elektron kaybettiği için pozitif (+) yükle yüklenir. Bu nedenle plastik tarak saçımıza elektriksel çekme kuvveti uygular ve saçlarımız tarağa doğru yönelerek dikleşir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayınları Sayfa 198-199-200 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!