Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Sayfa 208-209 Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayınları Sayfa 208-209 Cevapları ve Soruları

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 208

TOPRAKLAMA NEDİR?

Toprağa temas eden elektrik yüklü cisimlerin nötr hâle geçmesine topraklama denir. Toprağın yani yerkürenin büyük bir nötr cisim olduğu söylenebilir. Toprağın sahip olduğu elektrik yükü miktarı, cisimlerin sahip olduğu elektrik yükü miktarından daha fazladır. Elektrik yüklü cisimler toprağa temas ettiğinde nötr olur. Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz. Pozitif (+) yüklü cisim topraklandığında topraktan cisme, cismin yapısındaki pozitif (+) yük miktarı fazlalığı kadar negatif (-) yük geçişi olur. Böylece cisim nötr hâle geçer. Negatif (-) yüklü bir cisim topraklandığında cisimden toprağa, cismin yapısındaki negatif (-) yük miktarı fazlalığı kadar negatif (-) yük geçişi olur. Böylece cisim nötr hâle geçer.

Elektrikli aletlerin sebep olduğu kazalarda can ve mal güvenliğini sağlamak için topraklamadan yararlanılır. Elektrikli aletlerin birçoğu elektriği toprak hattının bulunduğu prizlerden alır. Elektrikli aletlerin üzerinde, elektrik kaçağı ve arıza durumunda fazla yük birikir. Bir tehlike durumunda elektrikli aletlerin üzerinde biriken fazla elektrik yükü, toprak hattı sayesinde nötrlenir. Böyiece elektrikli aletlerin bozulması ve yangın çıkması önlenir. Yüksek yapılı binaları yıldırımın etkilerinden korumak için binalara paratoner (yıldırımsavar) takılır. Paratoner; sivri uçlu bir metal çubuk, iletken tel ve metal levhadan oluşur. Yıldırım olayında, elektrik yükü boşalmasının bulut ile yeryüzünün bulutlara en yakın noktaları arasında olduğunu öğrenmiştiniz. Yıldırım bina yerine paratonerin sivri ucuna düşer. Elektrik yükleri, iletken telle toprağa gömülü olan metal levhaya aktarılır. Aşağıdaki şekilde yıldırım, bina yerine binaya takılan paratonere düşmektedir. Bu uygulama, binayı yıldırımın olumsuz etkilerinden korumaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 209

Uçakların hareket ederken hava ile sürtünmesi sonucunda dış yüzeylerinde elektriklenme meydana gelir. Elektrik yüklü cisimler yanıcı ve patlayıcı cisimlere temas ettiğinde yangına sebep olabilir. Bu nedenle görevliler, uçaklara yakıt doldurmadan önce kablonun bir ucunu uçağın gövdesine diğer ucunu ise toprağa temas ettirirler. Benjamin Franklin (Benjamin Frenklin), fırtınalı bir havada uçurtma uçurarak gerçekleştirdiği deney sonucunda şimşek ve yıldırımın gerçekleşmesinde elektrik yüklerinin etkili olduğunu keşfetti. Son derece tehlikeli olan ve yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı bu deney sonucunda, elektrikten etkilenmeleri sebebiyle iki yardımcısı hayatını kaybetti. Benjamin Franklin, bu deneyden yola çıkarak paratoneri icat etti. 1752 yılında yaptığı ilk paratoneri evinin çatısına takan Benjamin Franklin paratonerin mucidi olarak bilinir. Benjamin Franklin’in yaptığı paratonerin çelik uçlu çubuğu, çatıdan 2,5 m yükseltilmişti. Paratonerin alt ucu ise toprağa 1,5 m gömülüydü.

Elektrik yüklü bir cisim toprağa bağlanarak nötr hâle getiriliyor. Cisim nötr hâle geçerken cisimden toprağa yük geçişi oluyor. Buna göre cismin başlangıçtaki elektrik yükü nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Elektrikli araçlarda elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürmek için direnci yüksek iletken teller kullanılır. Örneğin bir ütünün tabanındaki teller genellikle yüksek dirençli nikel-kromdan yapılmıştır. Nikel-krom telin, üzerinden geçen elektrik akımına karşı büyük bir direnç göstermesiyle birlikte tel üzerinde ısı açığa çıkar. Oluşan ısı, ütünün tabanının ısınmasını sağlar.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayınları Sayfa 208-209 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!