Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 165

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 165

Oksijenli Solunum
Fotosentez sonucu elde edilen glikozun oksijen yardımıyla parçalanarak enerji elde edilmesine oksijenli solunum adı verilir. Oksijenli solunum sonucunda enerjiyle birlikte karbondioksit ve su oluşur. Oksijenli solunum çok hücreli canlılarda mitokondri organelinde gerçekleşir. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve bazı bakteri türleri oksijenli solunum yapar.

Aşağıdaki döngüde verilen fotosentez ve oksijenli solunum arasındaki ilişkiyi inceleyiniz.

  • Cevap:

Bitkiler gündüzleri hem fotosentez hem oksijenli solunum, geceleri ise yalnızca oksijenli solunum yapar. Bu nedenle gece yattığımız odada bitki bulunmamasına özen göstermeliyiz. Aksi hâlde bitkiler, oksijenli solunum yaparken odadaki oksijen miktarının azalmasına, karbondioksit miktarının artmasına neden olur. Bu durum sağlık sorunlarına yol açabilir.

Oksijensiz Solunum

Besinlerin oksijen kullanılmadan enzimler yardımı ile parçalanıp enerji elde edilmesine oksijensiz solunum denir.

Fermantasyon

Oksijensiz solunumda olduğu gibi besinlerin oksijen kullanılmadan enzimler yardımı ile parçalanıp enerji elde edilmesine fermantasyon denir. Fermantasyon sonucu elde edilen enerji miktarı, oksijenli ve oksijensiz solunumla elde edilene göre oldukça azdır.
Fermantasyon, laktik asit ve etil alkol fermantasyonu olmak üzere iki çeşide ayrılır.
Etil alkol fermantasyonu:
Besin Karbondioksit + Etil alkol + Enerji (ATP)
Hamurun mayalanmasını sağlayan maya mantarları etil alkol fermantasyonu yapar. Fermantasyon sonucu açığa çıkan karbondioksit, hamurun kabarmasını sağlar.
Laktik asit fermantasyonu:
Besin Laktik asit + Enerji (ATP)
Yoğurdun mayalanmasını sağlayan mikroorganizmalar laktik asit fermantasyonu yapar.
Aşırı spor yapıldığında çizgili kas hücrelerine yeterli miktarda oksijen gitmez. Bunun sonucunda kas hücrelerinde laktik asit fermantasyonu gerçekleşir. Laktik asit, kan yoluyla beyne giderek beynin uyku merkezini uyarır ve vücudumuzda laktik asit azalıncaya kadar yorgunluk ve uyuklama hâli oluşur. Süt ve süt ürünlerinde laktik asit bulunur. Süt içtiğimizde veya yoğurt yediğimizde uyumak istememizin sebebi laktik asidin beynin uyku merkezini uyarmasıdır.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 165 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!