Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 123

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 123

İki veya daha fazla maddenin birbiriyle etkileşip kendi özelliklerini kaybederek yeni bir madde oluşturmasına kimyasal tepkime adı verilir. Kimyasal tepkime esnasında tepkimeye giren maddelerin atomları arasındaki bağlar kopar ve yeni bağlar oluşur. Kimyasal değişimler, kimyasal tepkimelerle gerçekleşir. Görsel 4.17’de oksijen ve hidrojen moleküllerinin tepkimeye girerek su molekülünü oluşturması model ile gösterilmiştir.

Kimyasal tepkimede kullanılan maddelere girenler, tepkime sonucunda oluşan maddelere ise ürünler adı verilir. Kimyasal tepkimelerde tepkimeye giren maddeler değişir ancak bu maddeleri oluşturan atomlar değişmez. Kimyasal tepkimelerde molekül sayısı korunmayabilir.

Kimyasal tepkimelerde tepkimeye giren maddelerin kütleleri toplamı, ürünlerin kütleleri toplamına eşittir. Buna kimyasal tepkimelerde kütlenin korunumu adı verilir. “Kimyasal Değişim” isimli etkinlikte yeşil zeytinler ile siyah zeytinlerin molekül modellerinin kütleleri toplamının bir yeşil zeytin ve bir siyah zeytinden oluşan molekül modellerinin kütleleri toplamına eşit olduğunu gözlemlemiştik.

Kimyasal tepkimelerde tepkimeye giren ve tepkime sonucu oluşan maddelerin kütlelerindeki değişim grafikle gösterilebilir. Görsel 4.18’deki kimyasal tepkime modeli incelendiğinde K ve L maddelerinin element, M maddesinin bileşik olduğu söylenir. 20 g K maddesi ile 30 g L maddesinin tamamı tepkimeye girerek 50 g M maddesi oluşmuştur. Buna göre tepkimeye ait kütle-zaman grafiği, Grafik 4.1’deki gibi olur.

Gerçekleşen tepkimeyle ilgili olarak aşağıdaki çıkarımlar yapılabilir:

• Tepkimede atom cinsi korunmuştur.
• Tepkimede atom sayısı korunmuştur.
• Tepkimede K ve L maddesi tükenmiş, M maddesi oluşmuştur.
• Tepkimede kütle korunmuştur.
• K ve L maddelerinin kimliği değişmiştir.
• K ve L maddelerinin kimyasal yapısı, M maddesinin kimyasal yapısından farklıdır.
• Bileşikler, kimyasal tepkime sonucunda oluşur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 123 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
1
clap
1
sad
1
angry
0
happy
0
love
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!