Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 127

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 127

Ayşe ve babası köylerinin yakınlarında doğa yürüyüşüne çıkmışlardı. Yürüyüş esnasında Ayşe’nin amcasının bahçesine uğradılar. Ayşe’nin amcası onlara erik (Görsel 4.19) ikram etti. Erikler henüz olgunlaşmamıştı ve tatları oldukça ekşiydi. Ayşe’nin babası haşlanmış patates yemeyi çok severdi. Bu nedenle Ayşe’nin amcası onlar için patates (Görsel 4.20) de topladı.

Baba kız yorulmuşlardı. Ayşe’nin amcası onlar için sade soda getirdi. Otların üzerine oturup amcasıyla konuşmaya daldılar. Ayşe yiyeceklerin bazılarının ekşi bazıların acı olmasının sebebini sordu. Babasının dediğine göre bunun sebebi bazı yiyeceklerin yapısında asit, bazılarının yapısında baz maddelerin bulunmasıymış. Ekşi olanlar genelde asidik, acı olanlar ise bazik özellik gösterirmiş. Sohbet devam ederken Ayşe bir anda elinde acı hissetti. Amcası Ayşe’ye hemen elini sabunlu su ile yıkamasını söyledi. Amcasının söylediğine göre bu bölgede kırmızı orman karıncaları çok yaygınmış. Kırmızı orman karıncalarının en önemli özelliği karın bölgelerinde formik asit depolayıp bu maddeyi düşmanlarından korunmak için kullanmalarıymış. Büyük ihtimalle Ayşe’nin elini koyduğu yerde de bu karıncalardan biri varmış. Bu karıncallar tehlike anında Görsel 4.21’de görüldüğü gibi formik asiti düşmanlarına fışkırtırlarmış. Ayşe’nin elinde acı hissetmesinin sebebi de bu karınca tarafından salgılanan asidin eline değmesiymiş.

Kırmızı orman karıncalarının salgıladığı formik asidin cildi tahriş ettiğini, bazik maddelerin acı, asitlerin ise ekşi olduğunu öğrendik. Peki, asit ve bazların başka hangi özellikleri vardır? Günlük hayatta ismini bildiğiniz başka asit ve bazlar var mı? Düşünelim.

  • Cevap:

Asitler genellikle ekşi tatlıdır, suda çözündüklerinde hidrojen iyonları (H+) üretirler ve mavi turnusol kağıdını kırmızıya döndürürler. Örnek asitler; limon suyu (sitrik asit), sirke (asetonik asit) gibi.

Bazlar ise genellikle acı veya kaygan bir tadı olur, suda çözündüklerinde hidroksil iyonları (OH-) üretirler ve kırmızı turnusol kağıdını maviye döndürürler. Örnek bazlar; sodyum hidroksit (NaOH), amonyum hidroksit (NH4OH) gibi.

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 127 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!