Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 140

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 140 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 140

Isı ve sıcaklığın farklı kavramlar olduğunu daha önce öğrenmiştik. Isı, maddeler arasında alınıp verilen enerji iken sıcaklık maddenin taneciklerinin sahip olduğu ortalama hareket enerjilerinin bir göstergesidir. Isı, kalorimetre ile hesaplanırken sıcaklık termometre ile ölçülür. Isı birimi kalori (cal) ya da joule (J)’dür (1 kalori = 4,18 J). Sıcaklık birimi ise derece celsius (°C)’tur.
Öz ısı, 1 g saf maddenin sıcaklığını 1 °C arttırmak için gerekli ısı miktarıdır. Uluslararası birim sisteminde (SI) öz ısı birimi J/g °C veya cal/g °C olarak ifade edilir ve “c” harfi ile gösterilir.

“Sıcaklık Artışımız Neye Bağlıdır?” isimli etkinlikte zeytinyağının son sıcaklığının suyun son sıcaklığından daha fazla olduğunu ölçerek belirlemiştik. Bunun sebebi zeytinyağının öz ısısının, suyun öz ısısından küçük olmasıdır. Çünkü zeytinyağının 1 gramının sıcaklığını 1 °C artırmak için gerekli olan enerji miktarı 1,964 J iken suyun 1 gramının sıcaklığını 1 °C artırmak için gerekli ısı miktarı 4,18 J’dür. Öz ısısı küçük olan maddenin sıcaklık artışı öz ısısı büyük olan maddelerin sıcaklık artışından fazladır.

Öz ısı saf maddeler için ayırt edici bir özellik olup maddenin miktarına bağlı değildir. Öz ısı maddenin cinsine bağlıdır. Örneğin 50 gram suyun öz ısısı, 100 gram suyun öz ısısına eşittir (Görsel 4.32).

Bağımsız değişken: Bir deneyde deneyi yapan tarafından değiştirilen, etkisi araştırılan unsura bağımsız değişken adı verilir. “Sıcaklık Artışımız Neye Bağlıdır?” isimli etkinliğimizde bağımsız değişken, maddenin cinsi dolayısıyla öz ısıdır.

Bağımlı değişken: Bir deneyde bağımsız değişkenin etkilediği öge yani sonuçtur. “Sıcaklık Artışımız Neye Bağlıdır?” isimli etkinliğimizde bağımlı değişken, birim zamandaki sıcaklık artışıdır.

Kontrol edilen değişken: Bir deneyde deney boyunca değişmeyen sabit kalan değişkendir. “Sıcaklık Artışımız Neye Bağlıdır?” isimli etkinliğimizde madde miktarları ve verilen ısı, kontrol edilen değişkendir.

Örnek

Başlangıç sıcaklıkları ve miktarları eşit olan K, L ve M maddeleri özdeş ısıtıcılarla ısıtıldığında son sıcaklıkları tablodaki gibi oluyor.

Buna göre, maddelerin öz ısıları arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

A) M > L > K B) K > M > L C) K > L > M D) L > K > M

Çözüm

K maddesinin sıcaklık artışı diğerlerinden daha fazla olması, öz ısısının L ve M maddelerinin öz ısısından daha küçük olduğunu gösterir. M maddesinin öz ısısı ise K ve L maddelerin öz ısısından büyüktür. Bu durumda K, L ve M maddelerinin öz ısıları arasındaki ilişki M > L > K olur. Cevap A

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 140 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
3
angry
2
unlike
1
love
1
confused
1
sad
0
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!