Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 152

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 152

Kimya sanayi, pek çok sektöre ara mal ve ham madde temin eden bir sanayi dalı olarak gerek üretim gerekse dış ticarette önemli bir role sahiptir. Kimya sektöründe ham madde kullanılmaksızın üretilen çok az sayıda ürün bulunmaktadır. Bu kapsamda; sentetik gübre, ilaç, sentetik elyaflar, sabun, deterjan, temizleyici (Görsel 4.42), plastik ham maddeleri, tarım ilaçları (Görsel 4.43) kozmetik, sanayi, boya, deri, tekstil, inşaat (boru, levha, kapı, pencere vb.) yapıştırıcı, derz, izolasyon malzemeleri, fotoğraf malzemeleri ve patlayıcılar gibi birçok sanayi alanına nihai ve ara ürün sağlamaktadır.

Türk kimya endüstrisi, ağırlıklı olarak petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya-vernik, sentetik elyaf (Görsel 4.44), soda gibi çeşitli kimyasal ham madde ve tüketim ürünlerinin üretiminin gerçekleştirildiği tesislerden oluşmaktadır. Sektörde faaliyet gösteren firmalar ölçek ve sermaye kaynakları açısından farklılık göstermektedir. Bu firmaların önemli bir kısmı küçük ve orta ölçekli işletmelerden (Görsel 4.45) oluşmakla birlikte, ülkemizde büyük ölçekli firmalar ve çok uluslu şirketler de faaliyet göstermektedir.

Kimya sektörü ithalata dayalı bir sektördür. Kullanılan ham maddenin %70’i ithal edilmekte,%30’u ise yerli üretimle karşılanmaktadır. Plastik üretimin ana girdisi %90 oranında petrokimya sektöründen sağlanmaktadır. Petrokimya sektörü ise sermaye bakımından büyük ölçekli ve teknoloji ağırlıklı bir sektördür. Plastik ve kauçuk sektörü %90’ın üzerinde ithalata bağımlı bir sektördür. Kimya sektörü teknoloji ağırlıklı bir sektör olduğu için diğer sektörlere göre istihdam bakımından daha geridedir.

Araştıralım

Ülkemizde kimya endüstrisinin ne zaman hayata geçtiğini, geçmişten günümüze bu endüstrinin nasıl geliştiğini ve bu endsütride hangi ürünlerin ithal ve ihraç edildiğini araştıralım. Elde ettiğimiz bilgilerle bir sunu hazırlayalım. Sunumu arkadaşlarımıza sunalım.

  • Cevap: Kimya endüstrisi Türkiye’de 19. yüzyılın sonlarına doğru gelişmeye başladı. 1950’lerden itibaren daha hızlı bir büyüme yaşandı ve özellikle petrokimya, gübre, kimyasal madde üretimi gibi alanlarda önemli bir sanayi dalı haline geldi. Bu endüstride üretilen ürünler arasında plastikler, kimyasal gübreler, ilaçlar, boya ve vernikler, temizlik ürünleri ve daha birçok kimyasal madde yer almaktadır. Türkiye hem kimyasal ürünler ithal eder hem de ihraç eder; örneğin, petrokimya ürünleri, plastikler, kimyasal gübreler, ilaçlar ve kimyasal maddeler ihracatın önemli bir kısmını oluştururken, ham petrokimya ürünleri gibi bazı ürünler ithalatın büyük bir bölümünü oluşturur. Bu endüstri, Türkiye ekonomisi için önemli bir sektördür ve sürekli olarak büyümektedir.

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 152 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
3
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!